Частину тунелю між "Либідською" та "Деміївською" повністю перебудують: ремонт коштуватиме 21 млн грн

Частину тунелю між "Либідською" та "Деміївською" повністю перебудують: ремонт коштуватиме 21 млн грн Скриншот відео Павла Авдокушина

Частину тунелю між станціями метро "Либідська" та "Деміївська" повністю розберуть та зроблять її монолітною і, можливо, квадратною. Про це розповів незалежний інфраструктурний оглядач Павло Авдокушин.

Він нещодавно побував у закритому тунелі та подивився, що там зараз відбувається. За словами Авдокушина, стан тунелю після його закриття не погіршився, і тріщини у його стінках не збільшились. Потрапляння піску у тунель припинилось, а вода ще просочується, але вже набагато менше. У тунелі вже змонтували конструкції-риштування, які будуть його підтримувати під час ремонтних робіт. 

Авдокушин повідомив, що стару ділянку тунелю довжиною 27 метрів повністю розберуть, робити це будуть у відкритий спосіб. Цю частину тунелю мають повністю перебудовувати. Нову ділянку планують зробити монолітною, а не збірно-залізобетонною, як зараз. Також нині вирішують, якої форми буде нова ділянка тунелю.

Нова ділянка тунелю довжиною 27 метрів буде монолітною, а не збірно-залізобетонною, як зараз, і не з готових блоків. Таке рішення прийняли через нестабільні ґрунти, але остаточного рішення наразі немає. Зараз обговорюють питання, яким буде тунель в перерізі — прямокутним чи круглим, другий важко будувати, особливо на тунелях глибокого залягання, — розповів Авдокушин.

На час ремонту навколо тунелю спорудять суцільну водонепроникну конструкцію з посилених дорожніх плит, після чого відкачають воду у пливуні, який оточує тунель. Цю конструкцію планують залишити й після завершення ремонту. Сам тунель підсилять з середини металевими конструкціями, а потім між ними та оправою тунелю будуть нагнітати спеціальний полімер. Це зміцнить тунель і буде додатково гасити вібрацію від потягів.

Зазначимо, що, згідно з тендерною документацією у системі Prozorro, вартість капітального ремонту тунелю між станціями "Либідська" та "Деміївська" становитиме понад 21 млн грн. Договір на виконання робіт діє до 31 грудня 2024 року, але завершити ремонт столична влада обіцяє протягом пів року від моменту закриття тунелю.

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року екстрено закрили рух тунелем метро між станціями "Деміївська" та "Либідська" для термінового ремонту прогону, що почав підтікати.

На час перекриття частини синьої гілки запустили додаткові маршрути громадського транспорту. А на Либідській площі внесли зміни в організацію дорожнього руху. Між станціями "Теремки" та "Деміївська" працює човниковий рух поїздів.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації