Чому світло вимикають у травні: в Укренерго відповіли на найпопулярніші питання про відключення

Чому світло вимикають у травні: в Укренерго відповіли на найпопулярніші питання про відключення Фото: freepik.com

В Укренерго відповіли на декілька найпоширеніших запитань щодо відключень світла, які знову запровадили у травні цього року через дефіцит електроенергії.

Зокрема там пояснили, чому графіки відключень запровадили саме у травні, чому час відключень не збігається з графіком, та навіщо світло вимикають вночі.

Чому відключення знову почались не взимку, а в травні

Енергетики кажуть, що головна причина теперішніх відключень — нові російські атаки на українські електростанції. Починаючи з другої половини березня, їх було вже п'ять: 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня, 8 травня.

Через обстріли пошкоджень зазнали всі великі тепло- та гідроелектростанції, і тепер вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії. Тож в енергосистемі виник дефіцит електроенергії. Для компенсації електрику почали імпортувати з країн Європи та обмежили споживання для промисловості.

Через похолодання споживання електроенергії почало стрімко зростати: люди ввімкнули обігрівачі та кондиціонери на обігрів. Водночас електростанції через пошкодження не можуть збільшити виробництво, і навіть при максимальних обсягах імпорту електроенергії не вистачає для покриття всіх потреб споживачів, — пояснили в Укренерго.

Щоб підтримати баланс в енергосистемі енергетикам довелося запровадити аварійні, а потім і погодинні відключення світла, зокрема для побутових споживачів.  

Чому Укренерго та обленерго вказують різні години відключень?

Укренерго доводить до обленерго обсяги лімітів споживання для кожної області та часові межі, в які ці ліміти діють. Обленерго ж розподіляють отриманий ліміт між споживачами так, щоб не перевищувати його обсяг кожної години. Спершу електроенергією забезпечують критичну інфраструктуру (лікарні, котельні, водоканали тощо), а залишок розподіляють між промисловими та побутовими споживачами.

Всіх споживачів розподіляють на черги та складають для них графіки, у яких вказані години відключень для кожної черги протягом доби. Проте, чи відключатимуть світло за графіком, залежить від того, чи перевищить область ліміт споживання. Якщо так, то відключення відбудеться у вказані у графіку години, а якщо ні — світло не вимикатимуть.

Інформацію, коли можуть бути застосовані відключення в конкретному регіоні, можна дізнатися в кабінеті споживача, на сайтах обленерго чи на їхніх сторінках у соцмережах.

Чому світло вимикають вночі, коли споживання падає?

Хоча вночі споживання менше, енергосистема все одно потребує балансування. Адже через російські атаки постраждали ТЕС і ГЕС, які здатні швидко наростити виробництво електроенергії. Крім того, через спад водопілля гідроелектростанції не можуть працювати вночі, як попередніми тижнями. А імпорту електроенергії вночі недостатньо, щоб збалансувати систему. 

Укренерго залучає аварійну допомогу з сусідніх країн, але цілодобово її брати неможливо, тому й доводиться застосовувати відключення, — кажуть енергетики.

Тож українців просять перенести користування потужними електроприладами на денні години — з 11:00 до 17:00. На цей час припадає пік сонячної активності, тому сонячні електростанції покривають дефіцит. 

Нагадаємо, київська влада затвердила концепцію відновлення енергетичної системи столиці, у межах якої у столиці планують побудувати шість міні-ТЕЦ. Їх створюватимуть на базі сучасних газових турбін, які є ефективнішими, ніж старі котли.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації