Два восьмитисячники за добу: українка втретє піднялась на Еверест та встановила рекорд

Два восьмитисячники за добу: українка втретє піднялась на Еверест та встановила рекорд Фото: instagram.com/tonya.samoilova

Українська альпіністка Антоніна Самойлова втретє піднялася на найвищу вершину світу — Еверест — та встановила рекорд, здолавши два восьмитисячники за одну добу. Про це вона повідомила у своєму Instagram.

Підйом з базового табору на Еверест та сусідню гору Лхоцзе, четверту за висотою вершину світу, Самойлова розпочала близько тижня тому. Альпіністка запланувала зробити траверс — сходження на дві або більше вершин за одну експедицію. Такий підйом є надзвичайно складним та небезпечним, і на нього наважуються тільки найвідчайдушніші альпіністи.

Рано вранці 22 травня українка втретє у своєму житті підійнялася на вершину Евересту — на висоту 8849 метрів над рівнем моря. А за вже добу вона підкорила вершину Лхоцзе, розташовану на висоті 8516 метрів.

На світанку 22 травня стояла на вершині Евересту, а вже о шостій ранку наступного дня дивилась на нього з вершини іншого восьмитисячника Лхоцзе! І знов мала щастя піднести на найвищі висоти прапор найкращої країни! — написала альпіністка.

Вона стала першою українською жінкою, що тричі підкорила Еверест, а також першою українкою, яка піднялась на два восьмитисячники за одну добу. Наразі альпіністка вже повернулася після сходження у базовий табір для відпочинку. 

Зазначимо, що свій траверс Антоніна Самойлова присвятила загиблому захиснику Маріуполя Олександру Грянику, який також мріяв зійти на Еверест.

Нагадаємо, український боксер-важковаговик Олександр Усик отримав роль у спортивній драмі The Smashing Machine з Дуейном Джонсоном від студії А24.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації