Як уберегтися від маніпуляцій пропагандистів: рекомендації VoxCheck

Як уберегтися від маніпуляцій пропагандистів: рекомендації VoxCheck Фото: Getty

У Мережі поширюють відео автомобілів та заявляють, мовляв, у Луцьку та Рівному перепродають авто, що передані владою Латвії Україні як допомога.

Це фейк. На оригінальному відео не вказано, що автомобілі, які продаються, були конфісковані в Латвії.

Скриншот допису нам не вдалося знайти. За допомогою зворотного пошуку, але за словами "авторинок Рівне" ми знайшли це відео у TikTok.

Втім, на оригінальному записі немає підпису "конфіскат із Латвії". До того ж на відео не кажуть, що ці машини привезли саме з Латвії, та не вказують дату зйомки. Автор оригінального відео займається автопідбором, а на його сторінці можна побачити огляди різних автомобілів.

@vados.avto

#україна🇺🇦 #підбір #автоподбор #авторинокрівне #подборавто #машина #автопідбір #авторинок

♬ оригінальний звук - Vados.avto

Скриншот із відео в TikTok. Джерело: сторінка @vados.avto

16 лютого 2023 року Сейм Латвії вирішив конфісковувати автомобілі у водіїв, які їздять за кермом у стані алкогольного сп'яніння. Вилучені авто передадуть як гуманітарну допомогу українським військовим. Зокрема в межах цього проєкту передали вже 8 конфіскованих авто. 14 березня 2023 року Кабмін Латвії ухвалив рішення про передачу Україні ще 18 державних автомобілів.

Пропагандисти не вперше поширюють фейки, нібито Україна перепродає західну допомогу. У такий спосіб рф намагається посіяти недовіру міжнародних партнерів до України. 

Як уберегтися від маніпуляцій пропагандистів?

  1. Варто виділити трохи часу і розібратися в темі. Знання, отримані з якісних ресурсів, – це твоя основна зброя проти пропаганди. Приміром, про медицину можна прочитати на офіційних ресурсах Міністерства охорони здоров'я та Національної служби здоров'я України.
  2. Краще обмежити споживання новин з анонімних ресурсів та медіа з низькою якістю фактажу. Замініть їх на офіційні державні ресурси (офіційні сторінки Міноборони, Офісу Президента, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби) та медіа із гарною репутацією – їх можна вибрати з "білого списку" Інституту масової інформації.
  3. Якщо шукаєш більше аналітики, то читай українських експертів. Одним із таких є, наприклад, "Вокс Україна", який окрім іншого займається дослідженням реформ. Анонімні ресурси часто називають аналітикою те, що насправді є вкидами російської пропаганди.
  4. Обираючи аналітичні центри, звертай увагу на структуру їх засновників та фінансування.

Інформація надана Світланою Сліпченко, керівницею проєкту VoxCheck

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
798d4edd-bc8a-41b5-bd57-70363302483c.jpg - Михайло Пилипчук
У ЗМІ з 2017 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Працюю журналістом, про Київ пишу вже понад 5 років, бо як його не любити. Інтереси: шоу-бізнес, фото, мистецтво, гастрономія.

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації