Іноземці приїздять на Київщину у воєнні "екстрим-тури", щоб побачити Бучу та Гостомель

Іноземці приїздять на Київщину у воєнні "екстрим-тури", щоб побачити Бучу та Гостомель Буча після деокупації. Фото: "ТиКиїв"/Олександр Гончаров

Іноземні любителі гострих вражень платять великі гроші, щоб на власні очі побачити Бучу й інші міста Київщини, що стали місцями російських воєнних злочинів навесні 2022 року. Про це пише The Times.
 
Видання розповідає, що через два з половиною роки від початку повномасштабного вторгнення екскурсії місцями воєнних злочинів росії перетворилися на прибутковий бізнес. Лише в Бучу такі тури пропонують більше десятка компаній, а їхня вартість становить понад 3000 фунтів стерлінгів (близько 160 тисяч грн).

Наприклад, компанія Capital Tours бере 130 фунтів (близько 6820 грн) за шестигодинну екскурсію Бучею, Ірпенем та Гостомелем, що були окуповані навесні 2022 року. Іноземним туристам показують місця, де росіяни вбивали місцевих мирних жителів. Починаючи з травня компанія вже виконала 30–40 таких турів. Майже усі клієнти — туристи-одинаки, приблизна половина з них приїхала зі США, а решта — британці, німці, японці та французи.

Це люди, які хочуть побачити, як виглядає країна у стані війни, — каже екскурсовод.

Звісно, постає питання щодо етичності таких турів. Власник турфірми каже, що "прагне" віддавати до половини своїх заробітків на ЗСУ та порівнює цей досвід з Освенцимом. За його словами, про ці злочини повинен знати весь світ.

Жителі Бучі здебільшого погоджуються з такою думкою, хоча декому не подобається, що хтось наживається на цій трагедії.

Добре, що люди приїжджають сюди та дізнаються, що з нами зробили росіяни. Але мені здається несправедливим, що люди на цьому заробляють гроші, коли ці кошти мають йти на відбудову Бучі, — каже 65-річна місцева жителька.

Та іноземців в Україні приваблюють не тільки воєнні тури. У відносно безпечних містах далеко від лінії фронту поступово відновлюється звичайний туризм. Так, у Львові кількість мандрійвників зросла на 37% порівняно з минулим роком.

Норвежець Роджер Урстад вже давно хотів відвідати Україну й тепер наважився на подорож. Зокрема його приваблювали низькі ціни та невелика кількість інших туристів. Спочатку Урстад відправився до Одеси, де провів два дні на пляжі, насолоджуючись липневим сонцем, а потім приїхав до Києва. На столичному вокзалі норвежець спостерігав за військовими, які прощалися з близькими перед поверненням на війну.

Це щоденний сум країни, яка перебуває у стані війни. Це відчуття складно зрозуміти, дивлячись новини з екрана телевізора, — поділився він своїми враженнями.

Нагадаємо, в Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" опублікували графіки тематичних екскурсій та прогулянок, які відбудуться у серпні. Також у Києво-Печерській лаврі оприлюднили розклад серпневих богослужінь.

Читай також: "Квитки ще на частину рейсів Укрзалізниці можна буде купити тільки через Дія.Підпис"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації