Київські активісти намагаються врятувати будинок Замкова, повернувши йому статус пам'ятки

Київські активісти намагаються врятувати будинок Замкова, повернувши йому статус пам'ятки Фото: фейсбук Дмитра Перова

Київські активісти борються за збереження двоповерхового історичного будинку на вул. Франка, 26. Наступного року цій будівлі виповниться 125 років. Про це повідомляє київський активіст Дмитро Перов.

Київські активісти рятують від знищення історичний будинок Замкова
Фото: фейсбук Дмитра Перова

Першим власником будинку був адвокат Окружного суду Київської губернії Семен Григорович Замков. Колись такими маленькими охайними будиночками на одного власника був забудований весь Святославів Яр. На зміну їм на початку ХХ століття на вул. Несторівську (саме таку назву первісно мала вулиця) прийшли чотири- та п'ятиповерхові дохідні будинки. Згодом їх розбавили сталінки, панельні будинки та сучасна забудова. Втім, будинку Замкова вдалося зберегтися.

У радянський період в будинку Замкова жила родина полярного дослідника Отто Шмідта, тут було комунальне житло. А в часи незалежності України розташовувалися комерційні приміщення та архів суду.

Ще донедавна будинок Замкова мав статус пам'ятки історії, однак був позбавлений його за інціативи Мінкульту. У 2023 році в садибі розібрали дах, а наприкінці року земельна комісія порадила міськраді передати ділянку з будинком під будівництво ТРЦ.

Київські активісти рятують від знищення історичний будинок Замкова
Фото: фейсбук Дмитра Перова

Зважаючи на багату історію будинку, київські активісти намагаються його врятувати і не допустити його руйнування. Зробити це можна, повернувши будівлі статус пам'ятки.

Повернення будинку статусу пам'ятки допомогло б врятувати будівлю та зберегти цю частинку історії Києва для нащадків. Тож просимо Департамент охорони культурної спадщини розглянути облікову документацію на будинок та надати йому статус щойно виявленої пам'ятки, – прохають активісти.

Щоб врятувати будинок Замкова, кияни створили петицію на сайті КМДА. На сьогодні вона зібрала 3 тис. 203 підписи з необхідних 6 тис. підписів.

Долучитися до порятунку історичної будівлі можеш і ти. Підписати петицію можна за посиланням.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столичному музеї покажуть макети найвідоміших фортець України. Детальніше про це читай тут.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації