Київські митники вберегли від вивезення за кордон дзеркало та амулет, виготовлені до нашої ери

Київські митники вберегли від вивезення за кордон дзеркало та амулет, виготовлені до нашої ери Фото: пресслужба Київської митниці

Київські митники запобігли незаконному вивезенню з України археологічних старожитностей 6-4 століть до н. е. — дзеркала та амулета. Ці речі становлять історичну та культурну цінність.

Мешканець Дніпра планував переправити поштою до Австралії старовинне дзеркало. У декларації до відправлення він зазначив, що це сувенір ручної роботи вартістю 500 грн. Насправді ж це була річ епохи античності. 

Під час огляду відправлення митники помітили, що дзеркало має ознаки старовини. Тому його спрямували на експертизу до Національного історичного музею. 

З України хотіли вивезти за кордон дзеркало і амулет, виготовлені до нашої ери
Фото: пресслужба Київської митниці

Як згодом визначили експерти, дзеркало було виготовлено у 5 столітті до н. е. з мідного сплаву в техніці лиття та кування. Ручка дзеркала орнаментована, з кільцевим навершям у вигляді гірського козла. Артефакт походить із Південно-Східного Сибіру.

З України хотіли вивезти за кордон дзеркало і амулет, виготовлені до нашої ери
Фото: пресслужба Київської митниці

Старовинний амулет хотів надіслати поштою до Канади мешканець Ірпеня. За декларацією, у поштовому відправленні мав бути мідний талісман з мереживом вартістю 10 доларів. 

Натомість експерти Національного історичного музею визначили, що це не просто талісман, а мідний амулет у вигляді колеса, датований 6-4 століттями до н. е., типовий для скіфської культури Північного Причорномор'я, виготовлений у техніці лиття. Амулет також має історичну та культурну цінність.  

З України хотіли вивезти за кордон дзеркало і амулет, виготовлені до нашої ери
Фото: пресслужба Київської митниці

Стан обох артефактів, наявність продуктів корозії, характерних для предметів, які тривалий час перебували у землі, свідчить про їхню автентичність. 

За чинним законодавством України на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. В обох випадках відправники митникам їх не надали. 

До того ж в Україні предмети археології не можуть продаватися, перебувати у приватних колекціях та вивозитися за межі держави. Їх мають передавати до Музейного фонду України. 

На чоловіків, які намагалися надіслати унікальні артефакти за кордон, склали протоколи за порушення митних правил. Старожитності вилучили. Про це повідомили у пресслужбі Київської митниці.

Цікаво, що це вже не перше стародавнє дзеркало, яке виявляють київські митники. На початку цього року вони вже запобігли вивезенню з України дзеркала на зразок тих, що були поширені серед скіфських племен, які проживали на території Північного Причорномор'я у 4 столітті до н. е.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці затримали шахрая, який підмінював золото на біжутерію. Подробиці читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації