Київські вчені розробили унікальне лікування інфекцій, стійких до антибіотиків: чому це важливо під час війни

Київські вчені розробили унікальне лікування інфекцій, стійких до антибіотиків: чому це важливо під час війни Фото: unsplash.com

Учені столичного Інституту молекулярної біології і генетики розробили унікальний метод лікування важких інфекцій, резистентних до антибіотиків. Про це розповіли у пресслужбі ІМБГ.

Там розказали, що насамперед мова — про клебсієльні інфекції, які найчастіше зустрічаються у лікарнях та є стійкими до всіх наявних в Україні антибіотиків.

Наразі це фактично єдине терапевтичне рішення для лікування таких інфекцій в Україні, — зазначають у ІМБГ.

Нове лікування розробляли ще з 2020 року, базуючись саме на українських госпітальних штамах, а до випробувань залучили пацієнтів з декількох шпиталів, в тому числі й військових. Терапія показала свою ефективність та доступність. Лікування полягає у комбінуванні двох класичних антибіотиків, які широко використовують в Україні.

Ми можемо зберегти здоров'я та навіть життя хворим із неблагонадійним прогнозом, адже наша терапія може бути застосована на будь-якому етапі хвороби, не є токсичною (добре переноситься) та є бактеріцидною, тобто швидко викликає загибель бактерій-збудників без тенденції до рецидивів інфекції, — каже керівниця групи дослідників Олена Мошинець.

Вона пояснила, що проблема інфекцій, які часто стійкі до всіх антибіотиків, поглибилась із початком війни. Далі вони почали розповсюджуватися на Захід, де українські госпітальні штами "зламали" новітній антибіотик сефідерокол (cefiderocol), на який покладали надії. Вважалось, що він зможе подолати резистентність інфекцій.

Особлива драматичність ситуації в тому, що сефідероколу немає в Україні, але резистентність до нього вже є. Отже, проблема терапії є критичною: пацієнтів більшає, лікувати нема чим, — пояснює Мошинець.

Нещодавно за допомогою нового методу лікування вдалося врятувати "важкого", майже безнадійного пацієнта. Військовий отримав множинну полірезистентну інфекцію у лікарні Дніпра — через вісім днів перебування там він мав вентиляційну пневмонію, інфікування рани живота і сепсис. Стан чоловіка був критичний. А стандартне лікування антибіотиками не давало результату.

Лікування пацієнта за новим методом зайняло більш як два тижні, а його стан покращився вже у першу добу терапії. 

Також експериментальну терапію за новим методом вже проводили у кількох столичних лікарнях. Учені ІМБГ планують і далі продовжувати свої дослідження феномену антибіотикорезистентності в Україні.

Раніше "ТиКиїв" розбирався, чи загрожує столиці загадковий вірус "Х" та що він собою являє.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації