Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" оголосив переможців

Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" оголосив переможців Фото: Анастасія Мантач

28 жовтня в культурному кластері "Краків" відбулась церемонія нагородження 52-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Ведучі церемонії — обличчя телеканалу 1+1 Валентина Хамайко та Олександр Попов розпочали вечір із подяки Збройним силам України. Був продемонстрований відеоролик, в якому згадали українських кінематографістів, які захищають державу зі зброєю в руках, а також представників кіноспільноти, які загинули на фронті. Їхню пам'ять вшанували хвилиною мовчання.

Спеціальною подією заходу став виступ DakhTrio, які виконали наживо саундтрек до анімаційного фільму "Маріуполь. 100 ночей" режисерки Софії Мельник. Сам фільм транслювали в цей час на екрані. 

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Гран-прі 52-го КМКФ "Молодість" отримав повнометражний дебютний фільм Еманюель Ніко "Дальва" (Франція, Бельгія, 2022). 

Переможець отримав велику статуетку "Скіфський олень" та 5 тис. доларів від спонсора, оператора державних лотерей "М.С.Л" та "Лото Забава". 

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Найкращим повнометражним фільмом міжнародного конкурсу було визнано картину "Втрачений рай" Зено Ґратона (Бельгія, Франція, 2023). 

У своїй відеопромові режисер, який особисто представляв картину в Києві, подякував команді фестивалю та журі й зізнався, що участь у "Молодості" цього року стала одним з найважливіших фестивальних досвідів для нього. 

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Спеціальні відзнаки отримали фільм "Скарб" Луни Кармун (Сполучене Королівство, 2023) та драма "20 тисяч видів бджіл" Естібаліc Урресоли Солахурен (Іспанія, 2023). 

Найкращим студентським фільмом повнометражного конкурсу визнано фільм Алли Савицької Tutti (Україна, 2023). Переможець отримав грошову винагороду в сумі 2 тис. доларів та "Скіфського оленя" від спонсора фестивалю, міжнародного відеопродакшена Amo Pictures. 

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Спеціальні відзнаки отримали стрічки "Голоси інших" Фатіми Качі (Франція, 2023) та "Тиша бананових дерев" Енеоса Чарки (Угорщина, Бельгія, Португалія, Албанія, 2022). 

Перемогу в короткометражній секції міжнародного конкурсу здобув фільм "Речі, про які ми не чули", режисером є Рамазан Кіліч (Туреччина, 2023). 

Спеціальні відзнаки отримали фільми "Сука" Карли Мело Гампер (Колумбія, Франція, 2023) та "Принесені в жертву" Ауреліє Олівейра Перне (Швейцарія, Португалія, 2022). 

Перемогу в національному короткометражному конкурсі здобув архівний документальний фільм "Анкета" Наталії Ільчук (Україна, 2022). 

Спеціальні відзнаки від журі національного конкурсу отримали фільми "Там, де він ступав" Єгора Гармаша (Україна, 2023) та "Войси з Бахмута" Ігоря Бабаєва (Україна, 2023).

Переможцем конкурсу документальних повнометражних дебютів став фільм Лесі Кордонець "Переступаючи кордони" (Швейцарія, 2021). Режисерка отримала "Скіфського оленя" та 75 тис. гривень від спонсору нагороди Київстар ТБ.

Цей фільм був зроблений до повномасштабного вторгнення, і я вже думала, що, можливо, в Україні його не покажуть. У той час, як він подорожував різними країнами, для мене це було особистим незакритим гештальтом, що в Україні фільм ще не був показаний. Тому для мене національна прем'єра стала хвилюючим моментом, — розповіла режисерка зі сцени.

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Спеціальні відзнаки журі документального конкурсу отримали роботи "Затемнення" Наташі Урбан (Норвегія, 2022) та Anhell69 Тео Монтойї (Колумбія, Румунія, Франція, Німеччина, 2022). 

Найкращим фільмом за результатами глядацького голосування "Молодості" став фільм Tutti Алли Савицької (Україна, 2023).

Дитяче журі також обрало своїх переможців. Найкращим фільмом секції Teen Screen став "Малече" Зари Двінґер (Польша, Нідерланди, 2023). 

Дипломи отримали стрічки "Боєць", режисер Кам'єл Шоунаар (Нідерланди, 2022) та "Блиск моря", режисер Дом'єн Хейхе (Бельгія, Нідерланди, 2023). 

Нагороду "Скіфський олень" за вагомий внесок в український кінематограф отримала кінознавиця, професорка Оксана Мусієнко. Зал зустрів лавреатку 5-хвилинними оваціями.

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Найкращим фільмом національного повнометражного конкурсу, який відбувся на початку жовтня в межах HAMBURG FILMFEST, було обрано стрічку Крістіни Тинькевич "Як там Катя?". Переможниця отримала "Скіфського оленя", а також грошовий приз 2,5 тис. доларів від Міжнародного інституту глибинної психології.  

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Спеціальні відзнаки отримали стрічки "Я і Фелікс" Ірини Цілик та "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча.

У межах першої повної едиції "Молодості" за часів повномасштабної війни було показано 129 фільмів, з них 61 короткометражна картина з 45 країн світу. 

Київський кінофестиваль Молодість оголосив переможців
Фото: Анастасія Мантач

Фестиваль відбувається за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно, Стабілізаційного фонду культури та освіти Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Посольства США в Україні, Посольства Італії в Україні, Італійського інституту культури в Україні, Посольства Королівства Іспанії в Україні, Посольства Німеччини в Україні, Посольства Франції в Україні, Французького інституту, Посольства Швейцарії в Україні, Польського інституту в Києві. 
 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації