КМДА підтримала надання статусу пам'яток зруйнованій садибі Зеленських та будинку Барбана

КМДА підтримала надання статусу пам'яток зруйнованій садибі Зеленських та будинку Барбана Залишки садиби Зеленських. Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Столична влада рекомендувала занести садиби Зеленських і Барбана до Держреєстру нерухомих пам'яток України. Обидві будівлі раніше були зруйновані забудовниками.

Як повідомляє пресслужба КМДА, Консультативна рада міста розглянула оновлену й доповнену облікову документацію на садибу Зеленських на підставі звернення від Мінкульту та рекомендацій експертної комісії. Столичні чиновники вирішили, що зруйнованій історичній будівлі все ж варто надати статус пам'ятки.

Перед цим облікову документацію на садибу Зеленських розглядали 22 липня. Однак тоді, кажуть у КМДА, документація не відповідала вимогам, і її рекомендували доопрацювати.

Залишки садиби Зеленських. Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Також Департамент охорони культурної спадщини та власники садиби підписали меморандум про її відновлення. Згідно з документом, власники будівлі зобов'язалися відновити її в тому вигляді, який вона мала. При цьому місто все одно збирається позиватися до власників і забудовника, "щоб мати законні важелі впливу" та змусити їх виконати свої зобов'язання. 

Документацію на садибу Барбана також доповнили інформацією про її архітектурну й історичну цінність. Зокрема, кажуть у КМДА, її історія пов'язана з визначними діячами медицини, культури та мистецтв.

Цю будівлю майже повністю зруйнували ще у 2021 році. На її місці планували побудувати житловий комплекс попри те, що Мінкульт заборонив будівництво. Нещодавно забудовник показав новий проєкт, за яким історичну садибу збираються "втиснути" у фасад новобудови. 

Візуалізація проєкту забудови садиби Барбана, Kramall Studio 

Також Консультативна рада розглядає облікову документацію на інші історичні об'єкти у столиці: Печерське міське парафіяльне училище (пров. Бутишів, 11); флігель садиби Григорія Киселівського (вул. Григорія Сковороди, 1); прибутковий будинок Анастасії Іллінської (вул. Золотоворітська, 11); прибутковий будинок родини Зелінських (вул. Тарасівська, 23–25). Документи на ці об'єкти відповідають усім вимогам, щоб їм також рекомендували надати статус пам'яток. Більша частина цих будівель повністю чи частково зберегла автентичність.

Окремо розглядають питання захисту творів монументально-декоративного мистецтва. Йдеться, про ансамбль керамічних панно Будинку національних творчих колективів України (бульв. Тараса Шевченка, 50–52) авторства відомої художниці Ольги Рапай. Його також  планують внести до переліку об'єктів культурної спадщини.

Читай також: "Більші штрафи та примусовий викуп: у Києві хочуть змінити закон про охорону культурної спадщини"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації