Маркетинг у благодійності: як це працює?

Маркетинг у благодійності: як це працює? Фото з архіву Наталії Арзамасцевої

Розповідає Наталія Арзамасцева — голова правління фонду Future for Ukraine у Польщі, волонтерка-кураторка департаменту маркетингу фонду Future for Ukraine. 8 років досвіду роботи в ресторанному маркетингу в The Burger, the Bar, the Cake, Mur Mur, в організації щорічної благодійної барахолки "Кураж", які від початку повномасштабної війни допомагають збирати кошти на потреби українців.  

Ми поспілкувалися з Наталією Арзамасцевою, яка зараз допомагає реалізовувати благодійні проєкти у фонді Future for Ukraine. Вона розповіла як працюють інструменти маркетингу в благодійності та як за їх допомоги фонду вдається залучати бізнеси для збору коштів на протезування військових, а також на підтримку дітей ВПО з розладами спектра аутизму.  

Наталю, розкажи, яким був твій шлях від маркетингу у ресторанній сфері до роботи у благодійному фонді?  

Після багатьох років у ресторанному маркетингу я почала займатися організацією "Куража". Це для мене була можливість показати все, що я добре вмію + благодійність. Бути частиною "Куража" — це подарунок долі. Ми зробили багато добрих справ, і я тоді вперше відчула той кайф, коли твоя робота має ще й великий сенс. Це відчуття викликає залежність (усміхається — прим.). Війна ще більше загострила потребу спільної допомоги та підтримки. Тому я знала напевно, де мої знання знадобляться найбільше. Я написала Ані Ковальовій (СЕО FFU — прим.), що готова працювати у фонді. Спочатку я прийшла займатися тільки інфлюенс-маркетингом і згодом перебрала на себе обов'язки маркетинг-директорки, бо проєкти фонду почали мене драйвити та затягувати.

Фото з особистого архіву Наталії Арзамасцевої

На скільки твій досвід у ресторанному маркетингу зараз тобі допомагає в роботі у благодійному фонді? 

Маркетинг як у ресторанному, так і в будь-якому іншому бізнесі працює на залучення клієнтів, створення позитивного іміджу та конкурентоспроможності закладу чи певної компанії. Так само й у благодійності. Щоб фонд розвивався, його стратегія має будуватися на принципах бізнесу.  

Скажімо, ефективний маркетинг дозволяє збільшити кількість відвідувачів та залучити постійних гостей ресторану. У випадку збору коштів на благодійні проєкти змінюється лише цільова аудиторія — потенційні донори та партнери.  

Наші проєкти у фонді гуманітарного спрямування. Ми допомагаємо українцям відновитися, переживаючи наслідки війни: це допомога дітям-переселенцям з розладами спектра аутизму, психологічна допомога жінкам (СНПК, невизначена втрата) і протезування важкопоранених військових за кордоном. Ми у фонді також робимо все можливе, аби діти з аутизмом мали більше можливостей жити соціальним життям: відвідувати кіно, ТРЦ та інші громадські місця. Тому дуже важливо постійно знаходити партнерів, однодумців, хто так само, як і ми, хоче змінювати світ на краще. Ми висвітлюємо переваги бути соціально відповідальним бізнесом, закликаємо українські компанії донувати на соціально важливі проєкти для українського суспільства та долучатися до їх проведення особисто. Це позитивно впливає на імідж компанії чи закладу в очах клієнта. Окрім того, благодійні акції привертають увагу не лише клієнтів, а й ЗМІ, що сприяє популяризації фонду.

Фото із заходу з брендом Medik8 та проєкту GIDNA

Які важливі проєкти вдалося реалізувати?  

Саме мій досвід маркетингу в ресторанній сфері та організації заходів допомагає мені придумувати нестандартні шляхи для фандрайзингу. Дуже пишаюся нашою співпрацею з різними бізнесами, наприклад, з Medik8, Gud, Triptih, Milk Bar, яких вже так багато! Усе можна проглянути на нашій інстаграм-сторінці. Зараз успішно реалізуємо проєкт "Добрий День". Це синергія малих та середніх бізнесів, які ми об'єднуємо у спільноту задля добрих справ. Кожен учасник цієї ініціативи обирає зручну для себе суму від загального прибутку, яку він щомісяця передає на благодійні проєкти фонду. І тут насправді не так важливий розмір донату, як залученість компанії. Головна мета проєкту — зробити благодійність доброю звичкою та нормою у повсякденному житті.

Натхнення: Наталія з донькою Марією

Детальніше дізнатися про благодійні проєкти фонду та підтримати донатом можна на сайті Future for Ukraine.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

У Києві презентували новий міський автобус "Мальва" українського виробництва - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

У Києві презентували новий міський автобус "Мальва" українського виробництва

На приміському маршруті з Боярки до Києва запрацювала безготівкова оплата проїзду - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

На приміському маршруті з Боярки до Києва запрацювала безготівкова оплата проїзду

Будівництво метро на Виноградар: назвали приблизні терміни - 412x412
Новини

Тетяна Трифонова

Будівництво метро на Виноградар: назвали приблизні терміни

Де купити вишиванку: 5 стильних українських брендів - 412x412
Стильний

Євгенія Власенко

Де купити вишиванку: 5 стильних українських брендів

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації