Масовий збій комп'ютерів: українцям порадили, як вирішити проблему

Масовий збій комп'ютерів: українцям порадили, як вирішити проблему Фото: freepik.com

У п'ятницю, 19 липня, користувачі в усьому світі стикнулися з проблемою запуску комп'ютерів, які функціонують на операційній системі Microsoft Windows та використовують програмне забезпечення CrowdStrike Falcon. У Держспецзв'язку розповіли, як можна швидко розв'язати цю проблему.

Що робити, щоб відновити роботу комп'ютера:

  • Завантажте Windows у безпечному режимі або середовищі відновлення Windows.
  • Перейдіть до каталогу C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike
  • Знайдіть файл з назвою "C-00000291*.sys" і видаліть його.
  • Перезавантажте комп'ютер або сервер.

У Держспецзв'язку рекомендують застосувати зазначений спосіб, доки CrowdStrike працює над усуненням проблеми й не надасть офіційної інформації.

Також фахівці зазначили, що українські організації, на які вплинула ця проблема, вже повністю або частково відновили свою роботу.

Щоб отримати консультацію або практичну допомогу, можна звернутися до Урядової команди реагування CERT-UA: [email protected], тел.+38 (044) 281-88-25.

У "ВВС Україна" розповіли, що комп'ютерні системи CrowdStrike використовують у роботі авіакомпаній, банків, магазинів, лікарень і провідних ЗМІ. 

Через масовий збій ПО CrowdStrike Falcon у світі скасували близько 1500 авіарейсів, десятки тисяч людей застрягли в аеропортах. Відчула проблему також медична та залізнична системи Великій Британії, спостерігалися проблеми в роботі вашингтонського метро. 

Генеральний директор компанії CrowdStrike повідомив, що фахівці вже працюють над усуненням дефекту в оновленні для хостів Windows. 

Хости Mac і Linux не були вражені. Це не інцидент у сфері безпеки та не кібератака. Проблему виявлено, ізольовано та розпочато її виправлення, — написав він.

  • Crowdstrike — це компанія з кібербезпеки, заснована в 2011 році для захисту найбільших світових компаній і обладнання від кіберзагроз і вразливостей.
  • Вона спеціалізується на захисті кінцевих точок і намагається запобігти потраплянню шкідливого програмного забезпечення або файлів у корпоративні мережі з пристроїв, які до них підключаються, наприклад телефонів і ноутбуків.
  • Crowdstrike також допомагає захистити дані компаній, які перенесли зберігання даних з власних серверів до так званих хмарних провайдерів.
  • З моменту свого запуску компанія відігравала ключову роль у розслідуванні кібератак.

Раніше "ТиКиїв" розповідав, в яких ТРЦ Києва можна підзарядити свій гаджет, коли немає світла.

Читай також: "У київському музеї можна посидіти за столом Стіва Джобса і зайти у таксофон з Подолу"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації