Метро на Виноградар можуть не добудувати у 2027 році: чому підрядник може зупинити роботи

Метро на Виноградар можуть не добудувати у 2027 році: чому підрядник може зупинити роботи Фото: facebook.com/Kyivmetrobud

Нові станції київського метро у напрямку житлового масиву Виноградар можуть не встигнути добудувати у 2027 році. Про це повідомив власник групи компаній "Автострада", що виконуватиме роботи, в інтерв'ю "Економічній правді".

Договір на продовження будівництва Сирецько-Печерської лінії підземки підписали всередині серпня. Згідно з ним, вартість робіт становитиме 13,785 млрд грн. А добудувати метро на Виноградар мають протягом 30 місяців. Тобто, на початку 2027 року.

Проте, за словами очільника "Автостради" Максима Шкіля, фактичні строки будівництва залежатимуть від наявності фінансування в міста.

Якщо війна триватиме, то я маю великі сумніви, що 14 мільярдів на будівництво метро на Виноградар будуть виділені, — каже Шкіль.

Зараз на об'єкті почали підготовчі роботи, які триватимуть протягом цього року й до середини наступного. А більш вартісні роботи почнуть виконувати з другої половини 2025 року.

Власник "Автостради" пояснив, що якщо ситуація з війною не покращиться, і Київ не матиме грошей на будівництво метро на Виноградар, компанія зупинить отримання техніки для проведення робіт. Зокрема йдеться про вже частково побудований прохідницький щит.

Якщо побачимо, що є покращення з точки зору війни, що є перспектива стабільного фінансування, відповідно будемо контракт виконувати і отримувати техніку, — додав бізнесмен.

За його словами, з цим будівництвом є чимало проблем. Зокрема, не була проведена належна консервація об'єкта.

Шкіль зазначив, що питання фінансування має ключове значення. І якщо його компанія бачитиме "відсутність перспективи фінансування цього об'єкта", то зупинить роботу. На запитання, чи може він прогнозувати відкриття нових станцій метро у 2027 році, бізнесмен відповів: "Ні".

Нагадаємо, у грудні 2023 року Київський метрополітен у судовому порядку розірвав договір з попереднім підрядником будівництва метро на Виноградар — Київметробудом. Причиною стали незадовільні терміни виконання робіт. Зараз у судовому порядку вирішується питання щодо стягнення частини попередньої оплати, використання якої не підтверджено відповідними актами, і штрафних санкцій.

У 2024 році платформі публічних закупівель Prozorro провели тендер на продовження будівництва метро на Виноградар, переможцем якого стала група компаній "Автострада". 

Читай також: "У КМДА розповіли, коли відновлять будівництво метро на Виноградар"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

На багатьох вулицях Києва обмежили рух через міжнародний саміт: місто стоїть у заторах - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

На багатьох вулицях Києва обмежили рух через міжнародний саміт: місто стоїть у заторах

У найбільшому київському екопарку біля Совських ставків наведуть лад: що там зроблять - 412x412
Новини

Вероніка Кіреєва

У найбільшому київському екопарку біля Совських ставків наведуть лад: що там зроблять

У Києві відбудеться відкрите обговорення щодо відновлення озера Синє: де і коли - 412x412
Новини

Тетяна Трифонова

У Києві відбудеться відкрите обговорення щодо відновлення озера Синє: де і коли

Ще в одному місті Київської області працює соціальне таксі: як ним скористатися - 412x412
Новини

Тетяна Трифонова

Ще в одному місті Київської області працює соціальне таксі: як ним скористатися

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації