Мінкульт хоче створити заповідник на території урочища Китаїв, яке намагаються забудувати

Мінкульт хоче створити заповідник на території урочища Китаїв, яке намагаються забудувати Фото: Wikimedia Commons/Kiyanka

У Міністерстві культури та інформаційної політики виступили за створення заповідника на території урочища Китаїв, яке намагаються незаконно забудувати. 

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури  Ростислав Карандєєв заявив, що йдеться не тільки про збереження історичної місцевості Києва, а й про необхідність її облаштування для людей. 

Він запропонував шлях захисту урочища, боротьба за збереження якого триває вже майже 20 років. А саме — створення заповідника, завданням якого будуть дослідження цієї території, зокрема й археологічні. 

У Мінкульті нагадали, що Китаїв є пам'яткою національного значення. На його території виявили древній комплекс археологічної культурної спадщини — залишки фортифікаційних споруд, трипільську кераміку, житла часів Київської Русі з глиняними печами. Також в урочище приїздять віряни, щоб відвідати церкви та стародавні печери, які досі не вивчені до кінця.

Наступного тижня, 15 травня, відбудеться нове судове засідання щодо долі урочища. Нагадаємо, що у лютому цього року Господарський суд Києва віддав під забудову пам'ятку археології "Китаївське городище та курганний могильник" площею майже 4,8 гектара.  

Щоб не допустити знищення пам'ятки археології, кияни створили петицію до столичної влади з проханням захистити Китаїв від забудови. Вона вже набрала необхідну для розгляду кількість підписів, і мер Києва Віталій Кличко доручив розглянути звернення своїм заступникам.

Нагадаємо, три історичні будівлі на столичному Подолі можуть занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток як об'єкти національного значення.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації