На Київщині забудовник знищує старовинне городище віком 3500 років

На Київщині забудовник знищує старовинне городище віком 3500 років Фото: facebook.com/kekz.ua

Біля села Іванковичі у Київській області знищують старовинне городище віком 3500 років, яке має статус національної пам'ятки. Про це повідомили у Київському еколого-культурному центрі.

Там розповіли, що біля села Іванковичі, розташованого в Обухівському районі Київщини, є Велике Ходосівське городище, також відоме як городище Круглик. Воно належить до ранньої залізної доби, а його вік налічує близько 3500 років. Це — одне з трьох городищ-гігантів лісостепу України та пам'ятка археології національного значення.

За часів Київської Русі вал городища був частиною останнього рубежу оборони перед Києвом. Зараз вал довжиною 12 кілометрів оточує територію площею близько одного чи двох гектарів, а його висота сягає восьми метрів.  

До села Іванковичі як частина городища іде високий вал площею 8,1 га та висотою близько 4 метрів. На ньому також росте червонокнижна рослина — ковила волосиста, — зазначають у КЕКЦ.

Фото: facebook.com/kekz.ua

Там кажуть, що нещодавно поруч із північною частиною валу розпочали будувати котеджне містечко. Майданчик обнесли парканом, поруч із яким стали прокладати дорогу, для будівництва якої зрізали частину валу.

У КЕКЦ зазначили, що це є грубим порушенням закону про охорону культурної спадщини. Тож вони звернулися до Офісу генпрокурора з проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності винних у знищенні пам'ятки культури.

Фото: facebook.com/kekz.ua

Також у КЕКЦ кажуть, що Феодосіївська сільська рада гальмує створення заказника для охорони валу. З відповідним клопотанням до неї у 2020 році звертався як і сам КЕКЦ, такі і представники Департаменту екології Київської ОДА. 

Нагадаємо, на Андріївському узвозі через нове будівництво опинилася під загрозою Садиба ювелірів, що була осередком релігійного мистецтва наприкінці XIX – початку XX століття. Цей комплекс будівель руйнується вже багато років, а тепер може взагалі зникнути.

Читай також: "Місце однієї з вирішальних битв за Київ визнали національною пам'яткою"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації