На Подолі під будівництво ЖК розчищають ділянку на місці знесеної історичної садиби

На Подолі під будівництво ЖК розчищають ділянку на місці знесеної історичної садиби Фото: facebook.com/AmiDPerov

На вулиці Ярославській, 13б, розчищають під будівництво ділянку, на якій раніше була одна з найстаріших дерев'яних садиб Подолу. На її місці хочуть побудувати ЖК "Ярославський", повідомив активіст Дмитро Перов.

Він написав, що на ділянці знову з'явилась важка техніка та, вочевидь, ведуться підготовчі роботи для нового будівництва. При цьому раніше столична влада обіцяла розірвати договір оренди із забудовником. 

Нагадаємо, у серпні 2023 року на Ярославській, 13б, знесли 200-річну дерев'яну садибу. Будинок був зведений у 1811 році, з 1882-го він належав міщанину Якову Харичкову, а з 1898-го — родині Єфросинії Кравченко.

Демонтаж садиби у серпні 2023 року. Фото: facebook.com/znenya.kuleba

Нацполіція розпочала кримінальне провадження за фактом самовільного руйнування історичної будівлі, а мер Києва Віталій Кличко назвав інцидент провокацією.

Крім того, Кабмін звільнив з посади заступницю міністра культури та інформаційної політики Катерину Чуєву. Вона керувала групою фахівців Мінкульту, які готували погодження документів на "реконструкцію", а насправді — на знищення садиби. 

Перов нагадав, що тоді ж Кличко пообіцяв розірвати договір оренди землі з недобросовісним забудовником та ухвалити рішення про додатковий захист всіх історичних будівель старших за 100 років. Проте договір оренди досі чинний, а рішення про захист історичної забудови так і не ухвалили.

Нагадаємо, раніше у КМДА розповіли, що відбудова зруйнованої садиби Зеленських розпочнеться після погодження документації, а зараз проводять дослідження стану будівлі.

Читай також: "Чи вдасться киянам врятувати Будинок із хлібною лавкою?"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації