На Подолі під загрозою опинився фасад унікальної модерністської будівлі

На Подолі під загрозою опинився фасад унікальної модерністської будівлі Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

На вулиці Межигірській у Подільському районі столиці опинився під загрозою фасад експериментальної модерністської будівлі. Його замалювали чорною фарбою та збираються частково розібрати, повідомляють активісти спільноти Ukrainian Modernism.

Будинок на Межигірській, 57/17, є частиною Кварталів Шалацького — експериментальної житлової забудови пізнього модернізму 1986-1993 років. За словами активістів, цей квартал є унікальним архітектурним ансамблем.

Зокрема будинок, про який йдеться, це не типова "панелька", а цегляна будівля за індивідуальним проєктом. А його унікальна новаторська архітектура була відзначена всесоюзними та міжнародними преміями. Проте тепер будівлі загрожує небезпека.

Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

Будівельники вже зафарбували частину фасаду у чорний колір — а колір є невід'ємною складовою цього архітектурного ансамблю, — зазначають в Ukrainian Modernism.

Також збираються демонтувати одну зі стін, щоб зробити фасадний вхід у квартиру. Активісти кажуть, що демонтаж можуть розпочати вже цими вихідними, і будинок "може бути безповоротно зіпсований", якщо роботи не зупинити.

Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

За їхніми словами, дозвільну документацію на проведення робіт будівельники не надають. А архітектор будинку Юрій Шалацький згоди на ці роботи не давав, і до нього навіть не звертались.

При цьому, щоб будь-яким чином змінити фасад будівлі, власники приміщення повинні отримати відповідні дозволи. Адже фасад не є їхньою власністю. Самовільне ж втручання у конструкцію фасаду заборонене та карається відповідно до закону.

Щоб зупинити роботи, в Ukrainian Modernism хочуть зв'язатися з власниками приміщення та розпочати з ними діалог. Також киян закликають писати звернення до Контактного центру Києва 1551 про порушення благоустрою за адресою вул. Межигірська, 57/17.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що у Солом'янському районі столиці скоро може зникнути ще одна вінтажна мозаїка. Панно на палаці дитячої та юнацької творчості збираються зашити утеплювачем.

Читай також: "Модерністський фонтан у Дарницькому районі відновлять"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації