На Подолі відновили зруйновану комунальниками модерністську альтанку: фото

На Подолі відновили зруйновану комунальниками модерністську альтанку: фото Фото: facebook.com/nickolay.spichak, Тетяна Максименко

В одному з дворів постмодерністського кварталу на Подолі відновили альтанку, частково зруйновану комунальниками у 2020 році. Про це пише "Хмарочос".

Руйнувати альтанку у дворі на вулиці Костянтинівській, 56, почали у жовтні 2020 року через скарги деяких місцевих жителів на її занедбаний стан. Як тоді повідомили у спільноті Ukrainian Modernism, жодної експертизи щодо стану споруди або громадських обговорень перед демонтуванням не проводили.

Небайдужі жителі викликали поліцію й зупинили руйнування споруди. А влітку 2023-го почали готувати заявку на грант, щоб її відновити. Наприкінці грудня гроші на це виділила німецька агенція GIZ за проєктом "Інтегрований розвиток міст в Україні II", фінансову підтримку якого забезпечують уряди Німеччини та Швейцарії.

Роботи з відновлення альтанки довго гальмувалися через пошуки ліцензованих компаній, обстріли й інші чинники. А коли зрештою розпочали ремонт, виявилося, що споруда не має фундаменту, а вціліла цегла настільки крихка, що розсипалася в руках. Двічі бригаду майстрів забирали працівники ТЦК, після чого мешканці самим доводилось охороняти будматеріали.

Відновлена альтанка. Фото: Тетяна Максименко

За процесом відновлення стежив один з архітекторів-авторів проєкту забудови кварталу — Юрій Шалацький. Його не задовольнили деякі елементи відновленої альтанки. Зокрема, колір бетонних парапетів, які, на думку архітектора, мали бути світлішими.

Відновлена альтанка. Фото: Тетяна Максименко

Альтанка на вулиці Костянтинівській, 56, є частиною архітектурного ансамблю експериментальної житлової забудови 1984–1992 років. У той період біля станції метро "Тараса Шевченка" створили чотири модерністські квартали за проєктами архітекторів Юрія Шалацького, Георгія Духовичного, Тетяни Лазаренко, Леоніда Мороза й Ігоря Шпари.

Відновлена альтанка. Фото: Тетяна Максименко

Нагадаємо, що не так давно неподалік, на вулиці Межигірській, опинився під загрозою фасад іншої експериментальної модерністської будівлі, що є частиною Кварталів Шалацького. Його замалювали чорною фарбою та збираються частково розібрати, щоб облаштувати вхід.

Читай також: "Мозаїку на палаці дитячої та юнацької творчості на Солом'янці збережуть: її хотіли зашити утеплювачем"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації