На вулиці Десятинній відреставрують будинок, де жив Врубель

На вулиці Десятинній відреставрують будинок, де жив Врубель Фото: AndriiDydiuk/Wikimedia Commons

На вулиці Десятинній у центрі Києва планують відреставрувати історичний будинок, де мешкав художник Михайло Врубель. Нещодавно завершили тендер на проведення реставраційних робіт.

Згідно з тендерною документацією, прибутковий будинок на вулиці Десятинній, 14, який є пам'яткою архітектури, мають капітально відремонтувати та відреставрувати до кінця 2024 року. У цьому будинку, окрім Михайла Врубеля, у XIX–XX століттях жили художники Володимир Орловський, Вільгельм Котарбінський та родина культурних діячів Прахових.

Замовником робіт виступає Київський науково-методичний центр з охорони, реставрації та використанню пам'яток історії, культури й заповідних територій (КНМЦ), а переможець — ТОВ "Київська будівельно-монтажна компанія".

Очікувана вартість робіт складає майже 45,95 млн грн. Ще 149,52 тис. грн коштуватимуть роботи зі здійснення авторського нагляду за реставрацією будинку. Розпочати демонтажні роботи мають вже у січні, а завершити реставрацію — до 30 листопада 2024 року.

Будинок № 14 на вулиці Десятинній складається з основної будівлі та флігеля, який звели у 1857 році впритул до головного особняка. Спочатку садиба була двоповерховою, а флігель — одноповерховим, але потім обидві будівлі "виросли" ще на один поверх. Протягом довгої історії будинку у ньому жили та творили багато відомих майстрів, найвідомішим з яких був живописець Михайло Врубель.

Зараз будівля має статус пам’ятки архітектури, історії та монументального мистецтва місцевого значення, і в ній розташовується Державна служба України з питань праці.

Нагадаємо, у Києві реставрують за оригінальними кресленнями двері однієї з найстаріших аптек міста, що розташована на першому поверсі історичного будинку купця Фальберга на вулиці Богдана Хмельницького.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації