"Начальник відмовляв і висміював": як у метро Києва відохочують жінок працювати машиністками

"Начальник відмовляв і висміював": як у метро Києва відохочують жінок працювати машиністками Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Жителька Києва Ніно Назарова, яку запросили на співбесіду у столичний метрополітен на посаду машиністки поїзда, розповіла про дискримінацію жінок та те, як їх відохочують працювати на цій посаді.

У червні у київському метрополітені заявили, що братимуть на роботу більше жінок. Зокрема, там оголосили набір на курси машиністів електропоїздів, на які могли також подаватися і жінки. Менше ніж за тиждень підземка отримала 450 анкет від кандидатів та кандидаток.

Та, попри гучні заяви, фактично жінок не тільки не заохочують працювати машиністками, а й усіляко відмовляють від цього, написала Ніно Назарова у соцмережі X (колишній Twitter).

Фото: x.com/pani_notbut

З 20 жінок, яких запросили на співбесіду на посаду машиністки, прийшли тільки три. Річ у тім, що дівчат буквально відмовляли туди йти. 

Жінки не прийшли, бо коли начальник дзвонив кликати на співбесіду, відмовляв і висміював наше бажання приєднатися до колективу. Розказував, що жінка не здатна залізти в кабіну, — пояснила Назарова.

Тим жінкам, які все ж прийшли на співбесіду, спочатку провели екскурсію тунелями метро у кабіні машиніста. За словами жінки, її неприємно вразив стан як самих потягів, так і тунелів підземки — працівники розповіли, що "гроші до депо не доходять, а про оновлення поїздів взагалі мова не іде".

Потім "начальник" (керівник машиністів на синій гілці столичного метро) прочитав їм лекцію про те, чому він не планує брати жінок на роботу. Водночас він пожалівся на те, що чоловіків мобілізують, і тому машиністами "нема кому працювать". 

Назарова каже, що вона б хотіла пройти курси машиністів електропоїзда та працювати за цією професією, але майже впевнена, що наразі їй цього не запропонують через те, що вона жінка. І навіть серед чоловіків тільки приблизно 8 з 30 кандидатів проходять цей шлях до кінця.

Мають зателефонувати з відділу кадрів, сказати відповідь. Та начальник чітко сказав, що віддасть перевагу чоловікам, якщо вони прийдуть. Нащо тоді було звати на цю зустріч? Бо так зверху сказали, — додала вона.

За словами Назарової, вона відгукнулася на цю вакансію через бажання підтримати країну, адже чоловіків-машиністів зараз не вистачає. Однак йти працювати "туди, де тобі не раді", вона все ж не дуже хоче. Також вона додала, що вже скоро у столичному метро все ж з'явиться перша машиністка — зараз вона проходить курси.

Нагадаємо, через те, що останнім часом почастішали випадки потрапляння пасажирів на рейки підземки, киянам нагадали про правила безпеки в метро

Читай також: "Кияни просять встановити захисні екрани на платформах метро: наскільки вони ефективні"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації