П'ять українських фільмів потрапили у кваліфікаційні списки на премію "Оскар"

П'ять українських фільмів потрапили у кваліфікаційні списки на премію "Оскар" Кадр із фільму "20 днів у Маріуполі"

До офіційних списків кваліфікації на премію "Оскар" потрапили п'ять фільмів українського виробництва. Це означає, що ці стрічки розглядатимуть як претендентів на участь у премії.

Які фільми потрапили до кваліфікаційних списків і в яких номінаціях — розповідає "ТиКиїв".

20 днів у Маріуполі

Документальна робота "20 днів у Маріуполі" фігурує у двох списках: серед документальних повнометражних фільмів та як претендент від України в категорії "Міжнародний фільм".

Ця стрічка знята воєнним кореспондентом Мстиславом Черновим у лютому-березні 2022 року в обложеному ворогом Маріуполі. Фільм показує, як місто переживало перші тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну.

 

Фотофобія

Фільм "Фотофобія" є претендентом у номінації "Міжнародний фільм" від Словаччини. Це спільний проєкт українського та чеського режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика. Знімали його протягом трьох місяців торік у Харкові.

Головний герой — 12-річний Нікі, який живе на станції метро разом із родиною. Там вони змушені ховатися від російських обстрілів. Через постійні ракетні атаки хлопчику не дозволяють виходити назовні, і він блукає покинутими вагонами та заповненими платформами. Згодом Нікі зустрічає 11-річну Віку, з якою вони починають дружити.

 

Гартовані гнівом

У номінації "Повнометражний документальний фільм" представлена робота українських режисерів Лесі Калинської та Руслана Батицького "Гартовані гнівом".

У стрічці показана історія стосунків двох людей протягом дев'яти років: від Революції Гідності до повномасштабної війни.

 

Звідки куди

Стрічка "Звідки куди" увійшла в категорію "Повнометражний документальний фільм". Це українсько-польська робота, що розповідає про евакуацію українців до Польщі.

У фільмі показані перші дні вторгнення росії в Україну. Люди стикаються з невизначеністю — тут і зараз вони вирішують від усього відмовитися та втекти від війни. Коли сідають у запилений автобус на іноземних номерах, то тримають у руках найцінніше, що залишилось. Автівка долає десятки тисяч кілометрів і стає для біженців, що випадково зустрілися, — кімнатою очікування, лікарнею, притулком, зоною довіри та свідчень. В автобусі зникає важливість статі, віку, кольору шкіри, фізичного стану, походження, ідентичності, світогляду та віри.

 

Батьківщина

Фільм білорусько-українського режисера Олександра Міхалковіча та білоруської режисерки Ганни Бадзяки "Батьківщина" також представлений серед документальних стрічок. Його виробництвом займалися в Україні, Швеції та Норвегії.

Фільм розповідає про протести 2020 року в Білорусі та досліджує культуру насильства і знущань у білоруській армії. Головна героїня — жінка Світлана, її сина Нікіту знайшли повішеним у військовій частині два роки тому.

 

Раніше "ТиКиїв" писав, що Американський інститут кіномистецтва назвав найкращі фільми та серіали 2023 року. Ознайомитися зі списком можна в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації