Поліція Києва викрила центр ухилення від мобілізації: у скільки обходиться фальшивий "білий квиток"

Поліція Києва викрила центр ухилення від мобілізації: у скільки обходиться фальшивий "білий квиток" Фото: Freepik

Cтоличні поліцейські затримали адвоката, який допомагав отримати "білі квитки" військовозобов'язаним. Скільки коштували фейкові документи і як, за даними правоохоронців, змінилася їхня ціна за останній рік?

Як пише Київська міська прокуратура, під прикриттям адвокатського бюро діяв потужний центр ухилення від мобілізації. 36-річний засновник відомої юридичної компанії поставив "на потік" видання довідок ВЛК щодо непридатності чоловіків до служби через першу або другу групу інвалідності.

А згодом ці документи давали змогу незаконно переправити військовозобов'язаних через державний кордон України.

Свої "послуги" адвокат оцінював від 3 до 50 тисяч доларів — сума коливалася від терміновості замовлення. Як пише відділ комунікації поліції Києва, нині зловмиснику загрожує до дев'яти років позбавлення волі.

Правоохоронці затримали фігуранта в його кабінеті, коли він отримував 45 тисяч доларів від одного з клієнтів. Під час обшуку на робочому місці та за місцем мешкання зловмисника поліцейські вилучили й інші фіктивні "білі квитки", які очікували на своїх власників. Це понад 130 особових справ клієнтів.

0 / 0

Наразі слідчі повідомили адвокатові про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України — незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів.

Санкція статті передбачає до дев'яти років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.

Утім, фейкові "білі квитки" в Києві — не новина. Приміром, торік у грудні столичні поліцейські викрили чергову корупційну схему. Її налагодив киянин спільно з іноземцем, який проживав у столиці. Проте ціна хабаря була інша.

За 4 тисячі доларів правопорушники виготовляли та продавали висновки ВЛК щодо непридатності до несення військової служби військовозобов'язаним. Під час проведення обшуків за їх місцем роботи та мешкання вилучено чорнові бланки медичної документації, — розповідав начальник слідчого відділу Святошинського управління поліції Богдан Замула.

У червні 2023 року київські правоохоронці затримали ще одного торговця "білими квитками". 24-річний уродженець Черкащини надавав клієнтам висновки ВЛК про визнання їх непридатними до військової служби або ж сприяв їм в оформленні групи інвалідності. Фальшивий документ обходився до 12 тисяч доларів.

0 / 0

А в травні торік з'ясувалося, що фіктивні документи видавав один із правоохоронців! 29-річний чоловік працював у правоохоронних органах: серед знайомих шукав клієнтів, які бажали втекти за кордон від мобілізації до лав ЗСУ. За "білий квиток" зловмисник вимагав 9 тисяч доларів з людини.

Як писала Київська міська прокуратура, організатора схеми затримали якраз під час передачі "замовнику" довідки про нібито непридатність до військової служби після сплати другої частини коштів.

Як бачимо, попри пряму кримінальну відповідальність, ціна незаконного ухилення від мобілізації лише зросла. Та є й позитивна тенденція: затримань зловмисників також побільшало. 

Читай також: Військовий психолог про мобілізацію  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації