Поліція розслідує знесення садиби Зеленських

Поліція розслідує знесення садиби Зеленських Фото: t.me/gunpKyiv

Столичні поліціянти відкрили кримінальне провадження та встановлюють обставини знесення садиби Зеленських на вулиці Кониського, 22. Про це повідомили в поліції Києва.

Увечері 19 липня правоохоронцям повідомили, що невідомі за допомогою будівельної техніки знесли історичний будинок, збудований наприкінці XIX століття.

Поліцейські встановили місцезнаходження техніки  та вилучили її, вирішується питання щодо її арешту, — розповіли в поліції.

0 / 0

За фактом знесення садиби Зеленських слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу. Там додали, що всі обставини події встановлюються.

  • Садиба Зеленських була одним із найстарших будинків Шевченківського району. 
  • Ошатний дерев'яний, обкладений цеглою, будинок звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна.
  • У 1911 році власником садиби стає родина заможних міщан Зеленських. Вони проживали тут до 1915 року. 
  • З 2021 року садиба перебувала під загрозою знищення.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що ввечері в п'ятницю забудовник ЖК "Тургеневъ" зніс двоповерхову садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22.  Департамент охорони культурної спадщини КМДА закликав поліцію притягнути винних до відповідальності. 

Нагадаємо, що наприкінці липня 2021 року будівельники почали демонтувати будинок, а на початку вересня до будівлі вже стягнули важку техніку. Тоді демонтаж вдалося зупинити.

У лютому 2024 року, попри накладений прокуратурою арешт, забудовник відновив роботи.

Щоб врятувати один із найстаріших будинків Шевченківського району, київські активісти створили петицію на сайті Київської міськради.

Київська влада підтримала петицію про збереження історичної садиби Зеленських. Департамент державного архітектурно-будівельного контролю звернувся до Мінвідновлення, щоб там перевірили будівельні роботи, які проводили у садибі під виглядом реконструкції. Проте міністерство не задовольнило прохання департаменту.

У липні 2024 року в Інституті нацпам'яті зазначили, що будівництво ЖК "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить закону про деколонізацію.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації