Прокуратура вимагає через суд укласти охоронний договір на будівлю ІБОНХ з унікальною мозаїкою

Прокуратура вимагає через суд укласти охоронний договір на будівлю ІБОНХ з унікальною мозаїкою Фото: t.me/kyiv_pro_office

Київська прокуратура через суд вимагає укласти охоронний договір на будівлю Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії, на якій розміщене унікальне мозаїчне панно. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Будівля ІБОНХ на Харківському Шосе є об'єктом культурної спадщини. Тут працював видатний нафтохімік Віктор Гутиря. Але у першу чергу будівля відома своїм зовнішнім оздобленням — на головному фасаді розташоване монументальне мозаїчне панно "Природа і люди".

Попри статус будівлі та її архітектурну цінність, держустанови, під управлінням яких вона перебуває, досі не виконали вимоги пам'яткоохоронного законодавства та не уклали охоронний договір.

Виявлено факт тривалого неукладення охоронного договору на об'єкт культурної спадщини – будівлю Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії по вул. Харківське Шосе у Києві, — кажуть у прокуратурі.

Там додали, що без охоронного договору будівля  фактично позбавлена гарантій захисту, передбачених пам'яткоохоронним законодавством.

Тож Дніпровська окружна прокуратура Києва звернулась до суду з адмінпозовом, щоб зобов'язати їх нарешті укласти охоронний договір на будівлю ІБОНХ. Суд вже відкрив провадження у справі, зараз триває судовий розгляд.

Нагадаємо, активісти ГО "Спадщина" вирішили оскаржити у прокуратурі рішення Київради щодо річки Либідь та забудови історичних пам'яток. На початку липня Київрада підтримала детальний план території, який дозволяє сховати під землю частину річки Либідь та віддала під забудову частину дворика на вулиці Рейтарській і землі у Китаєві.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації