Що робити, коли отримали попередження про відключення світла: у YASNO дали роз'яснення

Що робити, коли отримали попередження про відключення світла: у YASNO дали роз'яснення Фото: unsplash.com

В Україні почали відключати побутових споживачів, які накопичили великі борги за послуги ЖКГ, зокрема і за електроенергію. У компанії YASNO пояснили, як відбувається ця процедура та що робити тим, хто вже отримав попередження про відключення.

Відключення боржників проходить у декілька етапів:

  • Інформування про заборгованість. Клієнтам, які надали актуальні контактні дані, регулярно нагадують про наявну заборгованість через email, Viber або по смс. Щоб отримувати такі нагадування, необхідно повідомити постачальнику свої контакти — в Особистому кабінеті або через функцію замовлення електронного рахунку у Viber.
  • Формування та відправка попередження про відключення. Постачальник направляє попередження про відключення та ініціює припинення електропостачання. Відповідну заявку він передає оператору системи розподілу (ОСР), який виконує роботи. Клієнту постачальник надсилає попередження з датою, з якої можуть відключити світло. Окремо про відключення клієнта має також попередити ОСР. Згідно з правилами, відключити боржника можуть не раніше, ніж через 10 робочих днів після отримання попередження від постачальника та через 5 робочих днів — після попередження від оператора системи розподілу.
  • Оплата заборгованості. Після отримання попередження клієнт має якомога швидше сплатити борг, щоб світло не відключили. Кошти в банківській системі можуть зараховуватися до трьох днів, тому з оплатою радять не затягувати. Найпростіше закрити борг через онлайн-сервіс: Особистий кабінет, чат-боти YASNO у Viber або Telegram, на сайті постачальника за номером особового рахунка чи адресою.

Після зарахування коштів на рахунок YASNO постачальник повідомить ОСР про скасування відключення.

Якщо оплата не надійшла до запланованої дати відключення, споживачу обмежать електропостачання до повного погашення боргу. Також клієнту доведеться сплатити окремий рахунок за відключення та підключення — вартість цих робіт може коливатись від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Згідно з правилами, оператори системи розподілу мають виконати заявку на підключення протягом трьох днів в місті та п'яти днів у сільській місцевості. Тож світло можуть повернути не одразу.

Нагадаємо, через заборгованість за електроенергію залишитись без світла у Києві можуть 2,2% або ж близько 28 тисяч споживачів. Вони загалом заборгували понад 200 млн грн або 43% від загальної суми боргів за світло.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації