Софія Андрухович отримала літературну премію імені Германа Гессе

Софія Андрухович отримала літературну премію імені Германа Гессе Фото: facebook.com/sophiaandru

Українська письменниця Софія Андрухович стала лауреаткою Міжнародної літературної премії імені Германа Гессе 2024 року за свій роман "Амадока". Про це повідомляє DW.

Журі премії високо оцінило "широкомасштабну панораму України XX століття у формально різноманітній та разючій манері", яку письменниця створила у своєму романі. 

На думку журі, у своєму романі Андрухович відображає "травматичні етапи історії, які сформували колективну пам'ять українців: війна на сході України, Голокост та сталінізм".

Разом з Андрухович премію присудили також перекладачам її творів Александеру Кратохвілу (Alexander Kratochvil) та Марії Вайсенбек (Maria Weissenböck), яким вдалося майстерно передати німецькою різні мовні особливості оригіналу:

Історичні голоси і тональності за 100 років так само точні, як і різні оповідальні конструкції, випадкові або недостовірні, прості або складні, зачаровані історичними злочинами і сильні у пошуках власного щастя, — йдеться у висновку журі.

Офіційна церемонія вручення премії та грошової нагороди у 20 000 євро відбудеться 2 липня — у день народження нобелівського лауреата Германа Гессе. Церемонія пройде в німецькому містечку Кальв, де народився Гессе.

Довідка. Премію Германа Гессе вручають раз на два роки. Її присуджують авторам та перекладачам, чиї роботи ще не отримали того визнання та уваги, на які, на думку журі, заслуговують.

Нагадаємо, в Україні створили масштабний мистецький проєкт Nezlamni.UA, який об'єднає живопис, літературу та музику. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації