"Церкву-МАФ" біля Музею історії України знесли

"Церкву-МАФ" біля Музею історії України знесли Фото: Stas Kozljuk

Незаконну "церкву-МАФ", самовільно зведену на території Національного музею історії України, нарешті демонтували. Про це повідомили в Telegram-каналі Десятинного монастиря.

Храму, який освячував Блаженнійший Митрополит Володимир та Блаженнійший Митрополит Онуфрій, більше не існує, — йдеться в повідомленні.

Демонтаж незаконного релігійного МАФу УПЦ МП розпочався в ніч на п'ятницю, 17 травня. Як написали представники монастиря, "церкву-МАФ" оточила поліція з військовими.

На місце підтягнулися парафіяни УПЦ МП, правоохоронці не давали пройти їм до місця демонтажу. За словами представників Десятинного монастиря, деяких вірян поліціянти намагалися затримати. 

Після демонтажу незаконної споруди вантажівки комунальників вивезли з території будівельне сміття. 

Представники Національного музею історії України зазначили, що територія біля музею є пам'яткою національного значення. А охорона культурної спадщини регулюється відповідним законодавством, дотримуватися якого зобов'язані не тільки громадяни України, а й іноземці, незалежно від їхніх релігійних поглядів.

Для України ця територія — головне місце пам'яті, зберігати й поважати яке зобов'язані не тільки громадяни нашої країни, а й іноземці, незалежно від політичних, культурних і релігійних поглядів. Це — обов'язок кожного. Для того, щоб його дотримувалися, існує законодавство про охорону культурної спадщини, яке охоплює як правові акти України, так і міжнародні договори. Воно регулює роль та обов'язки музеїв, а також інших інституцій. Це законодавство визначає види діяльності, дозволені на пам'ятках національного значення, а також порядок й умови їх здійснення, — відзначили в музеї.

Фото: facebook.com/mist.museum

У планах музею — використання території і зокрема звільненої ділянки для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому плануються археологічні дослідження ділянок, що досі не були вивчені або не стали експозиційними об'єктами.

Нагадаємо, на початку квітня цього року Музей історії України відкрив збір коштів на демонтаж скандальної "церкви-МАФу", яку УПЦ (МП) незаконно побудувала на території музею. Адже, попри вирок суду, церква відмовляється прибирати свою споруду.

Менш ніж за добу музею вдалося зібрати необхідні для демонтажу 772 тисячі гривень і навіть більше. Прибрати церковний МАФ хотіли до Великодня, однак процес затягнувся. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації