У Довженко-Центрі заявили про нову спробу ліквідації: суд закрив справу про незаконність реорганізації

У Довженко-Центрі заявили про нову спробу ліквідації: суд закрив справу про незаконність реорганізації Фото: dovzhenkocentre.org

Північний апеляційний господарський суд Києва закрив провадження у справі про незаконність реорганізації Довженко-Центру. Про це повідомляють на сторінці установи в Instagram.

За словами представників кіноархіву, їм невідомі причини і мотивація такого рішення.

Ми знаємо лише, що суд вважає це не справою господарського суду, а якогось іншого. Хоча ми вже зверталися в адміністративний суд, але той відправив до господарського. Третього варіанту у цій справі не дано, — написали вони.

У Довженко-Центрі зазначили, що повного тексту рішення поки що немає, але одне з обґрунтувань — непідсудність справи господарському суду.

Представники центру заявили, що мають намір оскаржити це рішення суду. 

У листопаді 2022 року Довженко-Центр передали в пряме управління Держкіно. У серпні Держкіно видало наказ про реорганізацію установи. У самому центрі це вважали фактичною ліквідацією. Проти реорганізації виступили культурні інституції та громадськість. 

У жовтні 2022 року Національний центр Олександра Довженка подав до суду на Державне агентство України з питань кіно, вимагаючи визнати незаконним та скасувати наказ №100 про реорганізацію Довженко-Центру. У листопаді 2023 року  Господарський суд міста Києва визнав реорганізацію центру незаконною.

Довженко-Центр — найбільший міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 тисяч найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

Читай також: "Грати чи не грати? Де вчитися на актора в Києві"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації