У Києві хочуть перейменувати музичну академію Чайковського: звернення направлять до Мінкульту

У Києві хочуть перейменувати музичну академію Чайковського: звернення направлять до Мінкульту Фото: вікіпедія

Київська міська рада звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. Таку ініціативу підтримала постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій. Про це повідомили на сайті Київської міськради.

Петро Чайковський є російським композитором, більшу частину життя прожив у Російській імперії. Всі його опери, кантати, переважна більшість камерно-вокальної музики складені саме на російські тексти. Це стосується і вокальної музики Чайковського, написаної на вірші Т. Г. Шевченка. Насправді композитор не звертався до оригінальних текстів українського поета, а використовував російські переклади. За життя він стверджував, що неймовірно любить російський елемент у всіх його проявах, що він росіянин у цілковитому розумінні цього слова. До того ж попередниця Національної музичної академії — Київська консерваторія, як вищий навчальний заклад з'явилася лише в 1913 році, тобто через 20 років після смерті композитора. Отже, будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні, — зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті вже надала фаховий висновок і підтвердила належність назви Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського до символіки російської імперської політики. З проханням змінити назву закладу до міської ради також зверталися студенти і викладачі.

Раніше "ТиКиїв" писав, що для перейменованих станцій київського метро виготовляють літери. Коли нові назви з'являться на стінах — дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації