У Києві хочуть побудувати дві ТЕЦ, що вироблятимуть тепло й електроенергію з відходів

У Києві хочуть побудувати дві ТЕЦ, що вироблятимуть тепло й електроенергію з відходів Фото: kyivcity.gov.ua

У Києві хочуть побудувати дві нові ТЕЦ, що вироблятимуть електричну та теплову енергію з відходів. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Зараз столиця вивчає європейський досвід поводження з відходами та використання їх як палива для виробництва енергії.

Представники міської влади відправились до міста Целє у Словенії, щоб оглянути роботу ТЕЦ, яка працює на відходах і виробляє теплову йа електричну енергію. Щороку ця станція утилізує близько 80 тисяч тонн сміття. 

Теплова потужність ТЕЦ становить 16 мВт, а виробництво електроенергії — 2 мВт. Вона забезпечує потреби самого Целє з населенням близько 40 тисяч і міст-сателітів. ТЕЦ поєднана з підприємством механіко-біологічної переробки й працює на паливній фракції відходів. 

У Києві в межах Концепції енергетичної стійкості також хочуть розширити використання відходів для виробництва енергії. Серед інших об'єктів, ця концепція передбачає будівництво на різних берегах Дніпра двох ТЕЦ, що працюватимуть на комбінованому паливі й використовуватимуть висококалорійні фракції відходів.

У КМДА зазначають, що для великих міст таке заміщення звичних видів палива розв'язує одразу дві проблеми — дефіцит електроенергії та накопичення сміття.

Таку практику широко використовують у європейських містах, і прагнемо застосовувати ми, — каже заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Зараз у Києві працює єдиний в Україні сміттєспалювальний завод "Енергія", який відкрили у 1987 році на Позняках. Він утилізує до 25% твердих побутових відходів столиці Києва та перетворює їх на теплову енергію. Однак підприємство має застарілу технологію і попри нещодавню модернізацію, вважається неефективним та екологічно небезпечним.

Нагадаємо, пошкоджену російськими обстрілами ТЕЦ-6 відремонтують за понад 30 мільйонів гривень.  Вона є однією з найпотужніших в Україні.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації