У Києві можуть знести 142-річну садибу Толубєєва: подробиці

У Києві можуть знести 142-річну садибу Толубєєва: подробиці Фото: Дмитро Перов

Земельна комісія Києва передала під забудову ділянку на Подолі в охоронній зоні пам'ятки архітектури 1882 року. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Йдеться про землі біля будинку Толубєєва на вулиці Верхній Вал, 42. Будівля набула статусу пам'ятки архітектури у 2014 році. Перші плани забудови поруч з нею з'явилися у 2018-му. Попри заборону, цьогоріч там почали проводити незаконні роботи — зводити прибудову.

У Києві передали під забудову ділянку в охоронній зоні на Подолі
Фото: Дмитро Перов

До початку повномасштабного вторгнення біля історичного будинку відбувались протести місцевих жителів. За словами Перова, будівництво впритул до 138-річної споруди "загрожує її збереженню та суперечить статті 14 Закону "Про охорону культурної спадщини".

Згідно з інформацією, розміщеною у групі "Спротив незаконному будівництву на вулиці Верхній Вал, 42", активісти ще у 2021 році зазначали, що за результатами експертизи виритий котлован та будівельні роботи зробили будинок Толубєєва непридатним для нормальної експлуатації через систематичне замочування основи та фундаментів. До того ж територія між будинками 42 та 44 розташована у Центральному історичному ареалі Києва, в архітектурній, археологічній охоронних зонах, у межах Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", на території пам'ятки "Культурний шар Подолу IX-XVIII ст." і на території пам'ятки історії та ландшафту "Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра". Тобто ця земля охороняється законодавством України у сфері охорони культурної спадщини.

Втім, ТОВ "Явір-95" ще у 2006 році отримало земельну ділянку за адресою Верхній Вал, 44, в оренду строком на 15 років для будівництва офісно-торгівельного центру. Про це повідомляють "Наші гроші".

У 2021 Київрада поновила договір ще на 10 років. А у 2024-му той же "Явір-95" отримав ще й земельну ділянку поруч, за адресою Верхній Вал, 42, на якій поки ще стоїть будинок Толубєєва. Тепер забудовнику нічого не заважає продовжити забудову.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
IMG_1490.JPG - Михайло Пилипчук
У ЗМІ з 2017 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Працюю журналістом, про Київ пишу вже понад 5 років, бо як його не любити. Інтереси: шоу-бізнес, фото, мистецтво, гастрономія.

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації