У Києві оголосили війну амброзії: як борються з небезпечним алергенним бур'яном

У Києві оголосили війну амброзії: як борються з небезпечним алергенним бур'яном Фото: unsplash.com

У Києві комунальники почали обробляти території, де росте один із найнебезпечніших карантинних бур'янів — амброзія полинолиста. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Пилок амброзії належить до найагресивніших алергенів, він може викликати у людей нежить, кашель, сльозотечу, свербіж, головні болі та навіть астматичні прояви. Тож напередодні сезону цвітіння амброзії у столиці почали обробляти місця, де виявили цю небезпечну рослину. Йдеться про територію загальною площею близько 170 га.

Для боротьби з бур'яном використовують спеціальний препарат на основі природного мінералу бішофіт — після обробки ним амброзія в'яне, а її пилок стає стерильним і не викликає алергії.

У КМДА зазначили, що цей препарат — безпечний для здоров'я людей і тварин, не шкодить навколишньому середовищу та не утворює токсичних сполук.

Окрім обробки зелених зон спеціальним препаратом, амброзію також скошують або виривають із коренем. Також комунальники постійно обстежують території на своєму балансі, щоб вчасно виявляти нові вогнища бур'яну.

Амброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які завдають великої шкоди здоров'ю людини та сільському господарству. Ця однорічна рослина може виростати до двох метрів та розмножується насінням, яке здатне зберігати життєздатність у ґрунті від 5 до 40 років.

Одна рослина амброзії може виробити до 50 тисяч насінин за один сезон. Насіння поширюється вітром, водою, а також тваринами та людьми. 

Квітковий пилок амброзії містить білки-антигени, які викликають у людей потужну алергійну реакцію. Потрапляючи у ніс чи бронхи, пилок викликає сльозотечу, порушення зору, підвищення температури, запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів та інші реакції.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що у столиці запровадили карантин через виявлення небезпечного шкідника дерев — вузькозлатки ясеневої смарагдової. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації