У Києві по-новому рятуватимуть історичні мозаїчні панно

У Києві по-новому рятуватимуть історичні мозаїчні панно Фото: Rasal Hague/Wikimedia Commons

Столична влада розробляє новий механізм зі збереження і порятунку історичних мозаїчних панно у столиці. Про це повідомили у пресслужбі міськради.

За словами голови міської комісії зі збереження культурної спадщини Ярослава Федоренка, у Києві збереглось чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років. Велика кількість цих панно перебувають у поганому стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт та занедбаність самих будівель, на яких вони розташовані. Також мозаїкам загрожує знищення через утеплення стін або знесення самих будівель та "демонтаж з ідеологічних причин".

Руйнування стає можливим і тому, що твори монументального мистецтва часто не мають пам'яткоохоронного статусу. Усі ці проблеми підсилюють інтерес громадськості до цієї теми та викликають занепокоєння киян, — каже Федоренко.

У 2010-х роках у столиці почали на рівні міської влади вивчати твори монументального мистецтва і включати їх до переліку виявлених об'єктів та держреєстру нерухомих пам'яток. Щоб належно завершити цей процес, планують запровадити механізм збереження вже виявлених та нових мозаїчних панно. 

До держреєстру, як пам'ятки місцевого значення, вже занесли кілька знакових для міста мозаїчних панно. Зараз триває дослідницька робота щодо інших подібних об'єктів. Загалом у столиці — кілька сотень монументальних мозаїк.

Ретельне дослідження та надання статусу пам'ятки потребує часу. Тому місто має застосовувати інші способи збереження мистецтва, ніж занесення до Державного реєстру пам'яток. Таким інструментом буде місцевий реєстр. Подібним шляхом вже пішов Львів, — каже депутатка Київради Ксенія Семенова.

Раніше "ТиКиїв" писав, що на одному з будинків на бульварі Лесі Українки частково закрили кондиціонером мозаїчне панно, зіпсувавши його вигляд. Однак після розголосу у справу втрутився Департамент культурної спадщини КМДА, і кондиціонери пообіцяли демонтувати.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації