У Києві покажуть українське німе кіно

У Києві покажуть українське німе кіно Фото: Unsplash

У п'ятницю, 8 вересня, в Довженко-Центрі проведуть унікальний кіноперформанс. Тут показуватимуть фільм "Право на жінку" 1930 року, саундтрек до якого наживо виконають Антон Слєпаков та Андрій Соколов у межах свого проєкту WARНЯКАННЯ. Цей проєкт був створений на початку повномасштабного вторгнення як мистецька форма документування та терапії під час війни. 

"Право на жінку" — рідкісний приклад українського німого урбаністичного кіно. Сценарій до фільму написали режисер Олексій Каплер спільно з поетом-авангардистом, перекладачем і редактором журналу "Кіно" Миколою Бажаном. 

Німе кіно можна подивитися в Києві
Фото: Довженко-Центр

Головна героїня стрічки одного дня вирішує порушити патріархальний устрій своєї родини й залишає чоловіка. Вона забирає сина і їде до міста навчатися в медичному інституті. 

За спогадами режисера Олексія Каплера, стрічку заборонили ще на рівні студії, хоча були спроби змінити її назву на "Студентка" чи "Делегатка". Голова центрального правління тресту "Українфільм" Іван Воробйов у доповіді на І з'їзді Всеукраїнського товариства друзів радянського кіно (ТДРК) сказав: "Такий фільм як "Студентка" абсолютно втрачає класове чуття і цілком переходить на позиції занепадництва". 

Фільм зберігся лише в єдиному екземплярі, але без п'ятої частини. Зараз він зберігається у фільмофонді Довженко-Центру. 

Німе кіно можна подивитися в Києві
Фото: Довженко-Центр
  • ДЕ? Київ, Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1
  • КОЛИ? П'ятниця, 8 вересня. Початок о 18:30
  • СКІЛЬКИ? Повний квиток — 300 грн, квиток із сувенірними наліпками — 400 грн, пільговий (пенсіонери, студенти, школярі від 11 років за наявності посвідчення) — 150 грн, для учасників бойових дій — 1 грн (за наявності посвідчення).
Німе кіно можна подивитися в Києві
Афіша

Квитки на перформанс можна придбати за посиланням.

Раніше "ТиКиїв" писав, що столичний Молодий театр відкрив новий театральний сезон. Що очікує глядачів — дізнавайся в нашому матеріалі.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації