У Києві покажуть українські скарби, врятовані Естонією

У Києві покажуть українські скарби, врятовані Естонією Фото: facebook.com/mist.museum

У Національному музеї історії України 18 липня відкриється виставка "Від моря до моря. Merest mereni". На ній покажуть майже 300 археологічних скарбів, врятованих естонськими правоохоронцями, повідомили у пресслужбі Мінкульту.

Наприклад, на цій виставці вперше в Києві покажуть славнозвісний меч вікінга — унікальний археологічний артефакт X-XI століть, який Естонія повернула Україні ще у 2016 році. Його знайшли "чорні" археологи та намагалися контрабандою вивезти через Естонію для продажу у Центральній Європі.

Фото: facebook.com/mist.museum

Також покажуть 274 археологічні предмети, які повернули в Україну з Естонії у травні цього року. Це знахідки, які охоплюють тисячу років української нашої історії: золоті та срібні прикраси скіфського та римського часів, середньовічні артефакти (оздоблення упряжі хазарських вершників, монети візантійських імператорів і північноєвропейських королів тощо).

У Мінкульті кажуть, що усі ці скарби є музейними експонатами "надзвичайно високого рівня". А монета короля Норвегії та Данії Маґнуса I Доброго, який у 1028–1035 роках виховувався при дворі Ярослава Мудрого та був усиновлений ним, не має аналогів у музейних зібраннях України.

Фото: facebook.com/mist.museum

Частина експозиції розповідатиме про культурні зв'язки між українцями й естонцями через літературу. Адже останніми роками стало набагато більше перекладів українських авторів естонською мовою, а естонських — українською.

Цією виставкою музей прагне віддячити естонському народу за безмежну підтримку нашої боротьби проти російських окупантів, — кажуть у Мінкульті.

Нагадаємо, також у Києві відбудеться виставка жіночої військової фотографії "Її очима". На ній можна буде побачити роботи українських фотографок, зроблені після початку повномасштабного вторгнення росії. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації