У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок: що зміниться

У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок: що зміниться Фото: facebook.com/Vbtaps

У Києві розробили новий порядок встановлення меморіальних дощок, який дозволить спростити процедуру їх розміщення. Відповідний проєкт рішення зареєстрували у Київраді, повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

За її словами, у 2023 році кількість звернень щодо встановлення пам'ятних знаків на честь загиблих захисників у місті збільшилась у шість разів порівняно з 2021 роком. 

Так, якщо у 2021 році таких звернень від родин загиблих було 14% від загальної кількості, то у 2023-му — вже 71%. Цього року, прогнозують у КМДА, число звернень також зросте. Враховуючи таку велику кількість звернень, столична влада вирішила спростити процедуру, адже чинна — доволі складна і тривала.

Зокрема, зараз комісія, яка погоджує встановлення меморіальних дощок, збирається тільки раз на три-чотири місяці. А це — довго і виснажливо для родин.

Передача повноважень до районів дозволить пришвидшити прийняття рішень, спростити процедуру та зробити її доступнішою для людини, — каже Марина Хонда.

У проєкті рішення, який подали до Київради, пропонують запровадити максимально спрощений порядок встановлення меморіальних дощок. Зокрема, зменшать кількість необхідних документів, а звернення розглядатимуть райдержадміністрації. Також хочуть затвердити єдиний зразок меморіальних дощок на честь загиблих захисників, чіткі вимоги до їхнього художнього оформлення та розміщення, а також запровадити їхній облік.

Водночас рішення про встановлення таких дощок у центрі Києва у буферній зоні об'єктів всесвітньої спадщини та на будинках-пам'ятках архітектури все ще ухвалюватимуть на рівні міста.

Нагадаємо, під час реконструкції київських парків, скверів та інших міських просторів їх робитимуть інклюзивними. Роботу почнуть з об'єктів, які перебувають поряд з медзакладами, де проходять лікування та реабілітацію військові.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації