У Києві створили мапу з перейменованими вулицями та їхніми історіями

У Києві створили мапу з перейменованими вулицями та їхніми історіями Фото: фейсбук Володимира В'ятровича

Після початку повномасштабної війни українські міста активно позбавляються топонімів, пов'язаних із росією. Лише у Києві змінили назви майже 300 проспектів, провулків і площ.

Проєкт Bird in Flight розробив мапу оновлених назв вулиць столиці з історіями тих, на чию честь вони тепер названі. Ця мапа доступна тут.

Скриншот мапи

Всього в Києві перейменували 287 топонімічних об'єктів. 101 із них — на честь українських діячів, і всього 16 — на честь іноземців.

Найбільше — 15% перейменувань, пов'язані з українськими військовими. 14,1% — носять назви місцевостей, а 12,2% — українських топонімів. Найменший відсоток припадає на спортсменів і космонавтів.

Інфографіка від Bird in Flight

Зазначимо, що процес дерусифікації все ще триває. Влітку 2023 року набули чинності зміни до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах. Тепер в Україні заборонені топоніми, пов'язані з географічними об'єктами росії, її визначними датами, подіями, а також іменами російських діячів. 

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столиці планують перейменувати "Батьківщину-Мати". Яку назву пропонують дати монументу — дізнавайся за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації