У Києві та області перевірять, наскільки справедливо відключають світло: що показали перевірки в інших регіонах

У Києві та області перевірять, наскільки справедливо відключають світло: що показали перевірки в інших регіонах Фото: freepik.com

Державна інспекція енергетичного нагляду з 22 липня почне перевіряти, наскільки справедливо енергетики застосовують графіки стабілізаційних відключень у Києві та Київській області. Про це повідомили на сайті відомства.

Нещодавно Держенергонагляд завершив аналогічні перевірки у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській та Одеській областях. Інспектори встановили, що в усіх цих регіонах обленерго не забезпечили рівномірний розподіл електроенергії. Наприклад, до графіків відключень часто не включали споживачів, які не належать до об'єктів критичної інфраструктури.

Найбільше порушень виявлено у Дніпропетровській і Житомирській областях. Так, на Житомирщині диспетчери часто ігнорували вказівки Укренерго та не відключали деяких споживачів, а у деяких населених пунктах почали робити це тільки після приїзду інспектора. Працівники місцевого обленерго навіть створювали перешкоди роботі інспекторів та не пускали їх на об'єкти, а також вносили неправдиві дані до оперативних журналів.

У Дніпропетровській області, навпаки, у кілька разів, порівняно з планом, збільшили терміни застосування відключень та кількість черг. Через це деякі споживачі отримували світло пізніше за час, вказаний у графіках, а знеструмлення у них подекуди тривали понад сім годин. При цьому в Дніпрі, Кам'янському та Кривому Розі графіки відключень виконуються не в повному обсязі та не у всіх споживачів.

Багатьох споживачів віднесли до категорії об'єктів критичної інфраструктури, що призвело до завищеної величини потужності, яка не підлягає відключенню. Через це страждали інші споживачі, у яких відключень було більше.

За результатами перевірок Держенергонагляд видав обленерго приписи з вимогою за тиждень усунути всі порушення. Після цього їх перевірять повторно і, якщо порушення не будуть усунуті, оштрафують.

Починаючи з 22 липня перевірки справедливості відключень розпочнуть у Києві, Київській, Полтавській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій областях.

Нагадаємо, раніше в Укренерго заявили, що у серпні очікується більше генерації електроенергії, завдяки чому тривалість відключень має зменшитися. А у вересні та жовтні, йомвірно, відключення або мінімізують, або їх зовсім не буде. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації