У Києві цього року облаштують п'ять безбар'єрних парків та скверів

У Києві цього року облаштують п'ять безбар'єрних парків та скверів Зображення: kyivcity.gov.ua

У 2024 році у Києві реконструюють п'ять парків та скверів з урахуванням усіх вимог безбар'єрності. Це будуть зелені зони, розташовані поблизу медзакладів, повідомили у пресслужбі КМДА.

У березні Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА підписав меморандум про взаєморозуміння з центром реабілітації та протезування для постраждалих від війни Superhumans Center. Фахівці та консультанти центру братимуть участь у всіх етапах реконструкції парків і скверів, починаючи з проєктування.

Цього року мають зробити безбар'єрними:

  • сквер на розі вулиць Володимира Винниченка та Павлівської біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ України (Шевченківський район);
  • сквер у  Чеховському провулку біля Інституту травматології та ортопедії НАМН України (Шевченківський район);
  • сквер на вулиці Федора Максименка, 19 і парк "Пуща-Водиця" біля Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни (Оболонський район);
  • сквер на вулиці Митрополита Андрея Шептицького, 5 біля амбулаторії №3 (Дніпровський район);
  • парк біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району поруч із Київською міською клінічною лікарнею №11.
У Києві облаштують шість безбар'єрних парків та скверів
Зображення: kyivcity.gov.ua

При проєктуванні безбар'єрного простору сходи та супутні елементи враховуватимуть вимог ДБН щодо інклюзивності. Наприклад, передбачено влаштування тактильних смуг на прилеглих просторах, а на всіх частинах пішохідного шляху, де ухил більш як 5%, встановлять пандуси.

Ширина тротуарів і пішохідних доріжок становитиме не менше 1,8 метра, щоб по них можна було проїхати на кріслі колісному, пройти на милицях, із ходунками або з дитячим візочком. 

Лавки встановлюватимуть у спеціальних кишенях чи на тротуарах із твердим покриттям (асфальт, ФЕМ тощо), щоб залишався прохід для двобічного руху. Біля лавки буде місце принаймні для одного крісла колісного або дитячого візочка. А ліхтарі будуть з розсіяним світлом.

У Києві облаштують шість безбар'єрних парків та скверів
Зображення: kyivcity.gov.ua

Вуличні меблі, ігрове обладнання, спортивне знаряддя тощо обиратимуть з урахуванням безпечності та дружності до людини й навколишнього середовища. Дитячі майданчики обладнають ударопоглинальним покриттям: піщаним, ущільненим піщаним на ґрунтовій основі чи гравійній крихті, м'яким гумовим або синтетичним.

На перехрестях основних пішохідних шляхів встановлять навігаційні покажчики, а у добре освітлених зонах розмістять мапи місцевості з позначенням знакових об'єктів і транспортних вузлів. Інформація на них буде дублюватися шрифтом Брайля.

Раніше у спецтемі "Київ інклюзивний" ми досліджували, що роблять у столиці для того, щоб вона стала безбар'єрною. І окремо — як покращують місто для людей з порушенням зору та слуху.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації