У Києві відбудеться спецпоказ фільму про примусову депортацію українців

У Києві відбудеться спецпоказ фільму про примусову депортацію українців Постер до фільму "Депортація 44-46"

Завтра, 10 травня, в культурному кластері "Краків" відбудеться спецпоказ фільму "Депортація 44-46". Стрічка розповідає про реальні історичні події 1944–1946 років, які стали трагічними для багатьох українців.

Фільм "Депортація 44-46" присвячений примусовому виселенню понад 480 тис. українців з територій, які розташовані в сучасній південно-східній Польщі: Холмщини, Надсяння, Підляшшя та Лемківщини. Стрічка структурно поділена на 4 частини відповідно до кількості етапів депортації. У кожній частині очевидиця подій розповідає історичні факти про період 1944–1946 років, демонструє документи, карти, фото, хроніку, газети. Описується та показується прихід СРСР на територію Польщі, встановлення в ній маріонеткового комуністичного уряду на чолі з Едвардом Осубкою-Моравські, та як руками цього уряду здійснювалося вигнання українців з їхніх правічних земель.

Синхронно з історичною документальною оповіддю розгортається ігровий сюжет, в якому показано допит "переселенки" в кабінеті КДБ через 20 років після закінчення депортації. "Переселенку" допитує КДБістка за "розповсюдження неправдивої інформації". Вони ведуть суперечку про характер депортації та її особливості: депортована розповідає правду — те, що вона бачила на власні очі, про примус та жах депортації, — а КДБістка усе заперечує. Розповідь депортованої повсякчас доповнюється спогадами з вагона, в якому її та інших українців у жахливих умовах везли з Польщі вглиб УРСР.

Фільм представлять режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко й акторки, які зіграли в ньому головні ролі — Лариса Руснак та Ірина Лазер.

  • ДЕ? Київ, культурний кластер "Краків", Русанівська набережна, 12 
  • КОЛИ? П'ятниця, 10 травня. Початок о 18:00
  • СКІЛЬКИ? Вхід вільний

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що у столиці проведуть фестиваль пам'яті загиблого активіста і військового Романа Ратушного. Детальніше про це читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації