У Києві відкриють меморіал до 80-ї річниці депортації кримських татар

У Києві відкриють меморіал до 80-ї річниці депортації кримських татар Фото: Pexels

У Києві відкриють меморіал пам'яті кримських татар, які були депортовані з Криму в радянський період. Він з'явиться неподалік Мистецького арсеналу та Музею Голодомору. Про це повідомляє видання "Комерсант український" з посиланням на художника Рустема Скибіна, який займається проєктом.

Концепція меморіалу належить відомому архітектору Ерфану Шамсіддінову. Колись він був ініціатором зведення такого меморіалу в Криму, але цю ідею так і не реалізували. Матеріали вже покійного Ерфана Шамсіддінова передала його онука. До них додали сучасний погляд митців з Києва.

Спочатку планувалося, що пам'ятний знак буде заввишки до 2 метрів, але згодом проєкт зазнав змін.

Ми запропонували більше: сім метрів висота, зсунули трошки місце розташування, перехрестя доріжок. Людина проходить і потрапляє у середину цього монументу. Буде три стели, дуже багато сенсів закладаємо: і руки, і колії, і потяги… Додаємо топоніми, назви всіх селищ, з яких депортували людей, – розповідає художник.

Відкрити меморіал планують до 80-ї річниці депортації кримських татар, яку відзначатимуть 18 травня.

Раніше "ТиКиїв" писав, що у столичних кінотеатрах покажуть серіал з історіями незалежної України. Детальніше про це читай тут.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації