У Києві відкрили меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: фото

У Києві відкрили меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: фото Усі фото: president.gov.ua

У сквері Миру на Либідській площі відкрили Меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Меморіал відкрили в межах четвертого Саміту Кримської платформи. У відкритті взяли участь Президент України Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською, українськими й іноземними високопосадовцями.

Серед закордонних гостей були: президент Литви Гітанас Наусєда, прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня, голова Сенату парламенту Чехії Мілош Вистрчіл, голова парламенту Молдови Ігор Гросу.

0 / 0

Зеленський наголосив, що раніше на цьому місці протягом пів століття стояв пам'ятник чекістам, який демонтували кілька років тому. Тож дуже символічно, що саме тут тепер з'явився український національний меморіал. 

Ми відкриваємо меморіал у той час, коли історія знову повторюється, коли Крим знову став полем бою за свободу, за гідність і за право жити — жити на своїй землі, — сказав Президент.

Він додав, що колись такий меморіал обов'язково з'явиться і в українському, вільному Криму.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв додав, що цей меморіал не лише присвячений пам'яті жертв геноциду кримських татар, а й нагадує про те, із яким сусідом доводиться жити.

Жителі Криму вже 10 років перебувають у лапах правонаступників і послідовників того режиму, який здійснював масовий геноцид кримськотатарського народу, — сказав він.

Нагадаємо, в Києві встановлюють новий пам'ятник видатному кінорежисеру Олександру Довженку, який мають відкрити до 130-ї річниці з дня його народження. Також кіностудія ім. О. Довженка готує велику програму на честь дня народження видатного українця.

Читай також: "У центрі Києва встановлять пам'ятник Івану Мазепі: фото"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації