У Києві відкрили пам'ятник Олександру Довженку: він простояв у гаражі 16 років

У Києві відкрили пам'ятник Олександру Довженку: він простояв у гаражі 16 років Фото: usfa.gov.ua

У Києві врочисто відкрили пам'ятник українському кінорежисеру Олександрові Довженку. Його встановили перед входом на кіностудію, що носить ім'я видатного кінематографіста, повідомляє Держкіно.

Скульптурна композиція "Мотор" зображує самого Довженка та кінооператора Данила Демуцького за роботою над фільмом "Земля". Її створив український скульптор Володимир Щур, який також є автором кількох відомих столичних монументів, наприклад, Проні Прокопівні з Голохвостим та Леоніду Бикову.

Як раніше розповідав директор кіностудії Андрій Дончик, пам'ятник Довженкові виготовили ще близько 16 років тому, але тоді його так і не встановили. Про існування скульптури він дізнався від кінокритика та сценариста Сергія Тримбача.

У коментарі Укрінформу Дончик додав, що роботу над пам'ятником Володимир Щур розпочав у 2005 році за підтримки меценатів.

Скульптор працював над пам'ятником 3 роки, після чого його хотіли встановити на Хрещатику, десь у "Пасажі". Але Київрада не дала дозволу і запропонувала зробити громадські слухання та обговорити встановлення зі спільнотою, де має стояти Довженко, — сказав Дончик.

За його словами, влада Києва так і не запропонувала іншого місця для пам'ятника, тож меценати поставили його в себе в гаражі, де він і пробув 16 років. Коли Дончик дізнався про цю історію, він вирішив відшукати скульптуру.

Фото: Facebook/Влад Сметанкін

Врешті пам'ятник урочисто відкрили на кіностудії імені Олександра Довженка до 130-річчя від дня народження режисера. Також у цей день на студії влаштували велике святкування з перформансом, марафоном студентського кіно, показами фільмів режисера в живому музичному супроводі та концертною програмою.

Нагадаємо, на території Києво-Печерської лаври встановлять пам'ятник гетьману Івану Мазепі. Зараз вже готовий макет погруддя, а попереду ще чекає виливання з бронзи та робота над гранітною основою. 

Читай також: "У Києві відкрили меморіал пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: фото"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації