У Києві відреставрують історичну пам'ятку — садибу Терещенків

У Києві відреставрують історичну пам'ятку — садибу Терещенків Фото: Дмитро Перов

Пам'ятку архітектури — садибу Терещенків, що знаходиться на бульварі Шевченка, повернули до комунальної власності Києва, і тепер на неї чекає реставрація. Про це повідомив заступник голови КМДА Владислав Андронов.

Він розповів, що судова тяганина навколо цього об'єкта культурної спадщини, яка тривала понад 2,5 роки, нарешті завершилась. Тож, на виконання постанови Верховного суду від 12 вересня 2023 року, Департамент комунальної власності Києва зареєстрував право власності на садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка, 34.

Це дозволить нарешті відреставрувати історичну будівлю та дати їй друге життя. Проте, як використовуватимуть її у майбутньому, у КМДА ще не вирішили. За словами Андронова, пріоритетним напрямом, скоріше за все, буде музейна діяльність.

За останні роки це вже не перше повернення історичних об'єктів до власності громади і, впевнений, не останнє. Більше ніж три роки тому саме Київ став ініціатором змін до законодавства про культурну спадщину та пропонує не тільки введення примусового викупу таких об'єктів у недбалих власників, а й суттєве збільшення штрафів для тих, хто вважає, що може безперешкодно поступово знищувати нашу спадщину, — каже заступник голови КМДА.

Довідка. Неоготичний маєток на розі бульвару Шевченка та вулиці Коцюбинського побудували у 1874-1875 роках за проєктом архітектора Вольдемара Краузе на замовлення дружини колезького асесора (секретаря) Феліції Модзелевської.

Після смерті чоловіка вона продала садибу, і протягом 39 років у ній жила родина відомих підприємців Терещенків. Вони розширили будинок, добудувавши до нього двоповерховий флігель.

У 1918 році тут було розміщено Міністерство шляхів сполучення УНР. І саме у цій садибі схвалили таємний план повстання проти гетьманського режиму Скоропадського. За радянських часів садибу перетворили на житловий будинок, а з 1984 році тут працювали адміністративні установи.

З 2008 року Садиба Терещенків була у власності ПрАТ "Центрелеватормлинбуд". За умовами продажу, власник мав відреставрувати будівлю, але замість цього доводив її до руйнації. Тож у 2021 році Київська міська прокуратура подала позов про повернення садиби в комунальну власність.

У вересні 2023 року Верховний суд повернув Садибу Терещенків громаді Києва. Також суд виніс окрему ухвалу щодо недопущення порушень законодавства про охорону культурної спадщини та зобов'язав столичну владу усунути попередні порушення.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації