У Києві відреставрували унікальний 350-річний іконостас: його можна побачити у Лаврі

У Києві відреставрували унікальний 350-річний іконостас: його можна побачити у Лаврі Фото: facebook.com/kplavra

У Києво-Печерській лаврі показали відновлений іконостас церкви Святого Юра у Дрогобичі, що входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє пресслужба національного заповідника.

Церква Святого Юра в Дрогобичі перебуває під охороною ЮНЕСКО з 2013 року, а у 2023 році, через російську агресію, її внесли до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Фото: facebook.com/kplavra

П'ятиярусний іконостас церкви, створений у 1658-1667 роках, називають унікальним зразком українського сакрального мистецтва. Раніше він вже піддавався численним ремонтам та реставраціям. Його живопис був перемальований та частково зруйнований, через що збереження автентичності цього артефакту опинилось під загрозою.

Фото: facebook.com/kplavra

Над відновленням іконостаса XVII століття протягом останніх чотирьох років працювали майстри Національного реставраційного центру. Реставрація стала для них справжнім викликом. Щоб визначити оригінальні малюнки на іконах та кольори конструкцій іконостаса довелось провести низку аналізів та застосувати рентген. 

Фото: facebook.com/kplavra

Художники-реставратори розкрили оригінальні зображення та зміцнили конструкцію іконостаса. Цей процес був вкрай складним і потребував виняткової майстерності та точності. 

Фото: facebook.com/kplavra

Відреставрований іконостас виставили в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, де його освятив Митрополит Епіфаній. Артефакт можуть побачити усі охочі. Також представлені інформаційні матеріали, які розповідають про всі етапи реставраційної роботи та наукові дослідження.

Фото: facebook.com/kplavra

Нагадаємо, у вересні у центрі столиці завершили реставрацію вхідної групи до садиби Олександра Терещенка. Зараз у цій будівлі розташована Національна наукова медична бібліотека України.

Читай також: "Київські будинки з атлантами: діти одного батька"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації