У Києві виставили на продаж ресторан із єдиною в місті монументальною мозаїкою Алли Горської

У Києві виставили на продаж ресторан із єдиною в місті монументальною мозаїкою Алли Горської Фото: wikipedia.org

У Києві виставили на продаж будівлю колишнього ресторану "Вітряк", розташовану на проспекті Академіка Глушкова, 11. Її фасад прикрашає єдина в Києві монументальна робота видатної художниці Анни Горської — мозаїчне панно "Вітер".

На оголошення з продажу ресторану звернула увагу активістка Альона Дєньга. Вона нагадала, що кілька років тому, коли ім'я Алли Горської не було таким відомим, монументальну мозаїку ледь не знищили. Тоді завдяки мистецтвознавцям панно вдалося врятувати.

Фото: facebook.com/alena.denga

Треба уважно слідкувати, щоб нові власники не знищили цю унікальну мозаїку, яка досі не має ні таблички, ні консервації, — зазначила Дєньга.

Наразі на сайті OLX є два оголошення щодо приміщення ресторану. В одному з них будівлю продають за один млн доларів (близько 41 млн грн), а в іншому — здають в оренду за 350 тисяч грн на місяць.

0 / 0

Ресторани "Вітряк", "Курені" та "Полтава" побудували наприкінці 1960-х років за проєктом архітектора Анатолія Добровольського в осучасненому етностилі. В їхньому оформленні взяли участь художниця-шістдесятниця Алла Горська, її чоловік Віктор Зарецький і живописець-монументаліст Борис Плаксій.

На фасаді ресторану "Вітряк" вони створили панно "Вітер" зі смальти, скла, мармуру й кераміки. В мозаїці митці спробували поєднати в сучасній стилізації народну архітектуру та розпис. Особливу увагу приділили яскравій колористиці, яка контрастувала із сірою радянською буденністю.

Із трьох ресторанів Добровольського кризу 1990-х років пережив тільки "Вітряк", а панно "Вітер" лишилося єдиним монументальним твором команди Алли Горської в Києві. Всі інші роботи художниці перебувають на окупованій території, або були знищені.

У 2016 році приміщення ресторану продали новому власнику, і тут відкрили заклад Mill Hub. Мистецтвознавці, які побоювались, що панно можуть знищити, ініціювали надання йому охоронного статусу. Зрештою Мінкульт заніс будівлю ресторану до держреєстру пам'яток архітектури.

Попри це, у 2017 році нова адміністрація ресторану закрила мозаїку логотипом із назвою закладу. Та після розголосу логотип прибрали. У 2021 році власники оголосили про закриття Mill Hub.

Раніше "ТиКиїв" розповідав, як у столиці рятують монументальне панно на головній будівлі Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії. Ця споруда є об'єктом культурної спадщини та прикрашена витвором мистецтва українських художників-монументалістів.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації