У Києві встановлять пам'ятник Олександру Довженку та відсвяткують його день народження

У Києві встановлять пам'ятник Олександру Довженку та відсвяткують його день народження Фото: vufku.org

У Києві встановлять новий пам'ятник видатному українському кінорежисеру Олександру Довженку, який мають презентувати до 130-ї річниці з дня його народження. Про це повідомляє "УП. Життя".

Скульптура стоятиме на бетонному чотирикутному постаменті зліва від входу на кіностудію імені Довженка. Пам'ятник виготовили вже доволі давно, проте з невідомих причин його так і не встановили раніше.

За словами директора кіностудії Андрія Дончика, про те, що пам'ятник Довженку так і не встановили, йому розповів кінокритик, сценарист та довженкознавець Сергій Тримбач.

Ми його знайшли, подивилися — він геніальний. Зв'язалися з меценатами, які його фінансували, зі скульптором. Виявили, що вони не проти встановити, — каже Дончик.

Фото: пресслужба кіностудії імені Олександра Довженка

Скульптуру створив Володимир Щур, який також є автором кількох відомих столичних пам'ятників — наприклад, Проні Прокопівні з Голохвостим та Леоніду Бикову.

Зараз студія шукає спонсорів на встановлення пам'ятника Довженку. За словами Дончика, вже 11 людей відгукнулись і допомагають коштами. Це дозволило закрити половину кошторису.

Офіційно пам'ятник мають відкрити, коли відзначатимуть 130-річчя від дня народження Олександра Довженка. Сам режисер народився 10 вересня, проте свято проведуть 13 числа.

У коментарі "ТиКиїв" Андрій Дончик розповів про те, як відзначатимуть день народження Довженка. 13 вересня проведуть великий перфоманс, марафон студентського кіно, буде концертна програма та демонструватимуть фільми Довженка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ти Київ (@ty_kyiv)

Нагадаємо, на території Києво-Печерської лаври встановлять пам'ятник гетьману Івану Мазепі. Зараз вже готовий макет погруддя, а попереду ще чекає виливання з бронзи та робота над гранітною основою. 

Читай також: "У Києві пропонують встановити пам'ятник Симону Петлюрі"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації