У Києві змінять правила утримання домашніх тварин: що вже працює і що хочуть додати

У Києві змінять правила утримання домашніх тварин: що вже працює і що хочуть додати Фото: Unsplash

Міська влада Києва анонсувала плани щодо зміни правил утримання домашніх тварин. Ті правила, що діють у столиці сьогодні, були прийняті майже 17 років тому — в жовтні 2007 року — і морально застаріли.  

Шляхом затвердження нових норм поводження з тваринами в Києві хочуть запровадити європейський підхід до утримання домашніх улюбленців. Що зміниться в правилах?

Які правила вже діють у Києві? 

На жаль, не всі кияни знають, що в місті вже майже 17 років існують правила утримання домашніх улюбленців. Власники тварин беруть на себе відповідальність за них та мають надати їм комфортні й безпечні умови проживання.

Цікаво, що ці правила розроблені лише для власників котів і собак. Людей, які тримають вдома інших улюбленців — рибок, папуг, хом'яків, змій тощо, вони не стосуються. 

Правила утримання домашніх тварин у Києві: що вже працює і що хочуть додати
Фото: Unsplash

Тож, які правила утримання котів і собак діють у Києві з 2007 року? 

Згідно з рішенням Київської міської ради від 25.10.2007 року №1079/3912 "Про врегулювання питань утримання та поводження з собаками й котами в м. Києві", власники тварин повинні: 

  • поставити тварину на облік у Реєстр домашніх тварин. Це єдина міська мережа для реєстрації домашніх улюбленців та зберігання всієї важливої інформації про них. Цей сервіс також є дуже важливим, якщо тварина загубилася. Адже всі зареєстровані собаки та коти мають власний унікальний жетон, за яким їх можна розшукати. Поставити свою тварину на облік можна за посиланням
  • задовольняти природні потреби тварини, даючи їй їжу, воду та забезпечуючи здоровий сон і активність; 
  • забезпечувати постійний догляд і ветеринарний нагляд; 
  • прибирати екскременти під час вигулу тварини у місцях загального користування;
  • забезпечувати тишу з 22:00 до 08:00 та не порушувати громадський порядок; 
  • запобігати агресії улюбленця щодо людей, їхнього майна та інших тварин; 
  • унеможливлювати безконтрольний вихід тварин за межі їх утримання. 

У правилах також передбачено, де можуть жити собаки і коти та за яких умов. Це може бути квартира або будинок, де проживає власник тварини зі своєю родиною. Якщо ж помешкання належить кільком сім'ям, для заведення домашнього улюбленця необхідно отримати письмову згоду всіх повнолітніх мешканців. Також дозволено, аби собака чи кіт жили на присадибній ділянці, але за умови, що огорожа ділянки забезпечує ізоляцію тварини на цій території, та є попереджувальна табличка про тварину. 

Правила утримання домашніх тварин у Києві: що вже працює і що хочуть додати
Фото: Unsplash

Забороняється утримувати собак та котів у місцях загального користування: коридорах, підвалах, на сходах, горищах тощо. 

Правилами, затвердженими міською радою, передбачені не лише обов'язки, а й заборони для власників тварин. А саме: 

  • жорстоке поводження з тваринами, знущання над ними, вбивство; 
  • проведення собачих боїв, а також вивід, навчання і використання собак для боїв; 
  • використання собак і котів для отримання з них м'яса і шкіри; 
  • навчання собак атакувати людину; 
  • купання тварин на міських пляжах та у фонтанах. 

Які пункти хочуть додати в чинні правила 

Сьогодні у планах міської влади — розробити європейські правила, які б відповідали вимогам часу. Зокрема, у вже наявні норми хочуть додати такі пункти: 

  • обов'язок одягати на домашню тварину нашийник з ідентифікаційними позначками, а під час прогулянок — повідець; 
  • заборона жебракування з тваринами; 
  • заборона залишати тварину в закритому автомобілі без людини при температурі повітря понад 20 градусів тепла і менш як 5 градусів морозу. 

Та це не остаточний перелік нововведень. Долучитися до їхньої розробки та впровадження можуть і кияни. Міська влада оголосила про прийом пропозицій щодо гуманного утримання тварин. Їх жителі столиці можуть надсилати у спеціальну форму за посиланням

Правила утримання домашніх тварин у Києві: що вже працює і що хочуть додати
Фото: Unsplash

За словами директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, кияни досить активно вносять свої пропозиції. За кілька годин після відкриття форми свої думки висловили 100 людей. Найбільша кількість звернень стосується введення заборони вигулу тварин без повідків, створення майданчиків для вигулу тварин і введення штрафів для людей, які не прибирають за своїми улюбленцями на вулиці. 

Правила утримання домашніх тварин у Києві: що вже працює і що хочуть додати
Фото: Unsplash

А що говорить закон? 

Згідно з чинним законодавством України, за неналежне утримання тварин передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність. 

У статті 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться про те, що утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування у громадському місці тягнуть за собою попередження або накладення штрафу. 

Якщо ці дії ще й призвели до шкоди здоров'ю людини або її майну — на додачу до штрафу можуть конфіскувати тварину. 

Кримінальна відповідальність передбачена за жорстоке поводження з тваринами. За порушення правил транспортування тварин, що призвело до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі улюбленця, нацьковування тварин одна на одну, пропаганду, публічні заклики до жорстокого поводження з тваринами, а також фільмування і поширення відповідних матеріалів передбачено позбавлення волі.

Читайте також: На Київщині рятують червонокнижних зубрів за допомогою кохання

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації