У Києві знесли садибу Зеленських: у КМДА вимагають притягнути винних до відповідальності

У Києві знесли садибу Зеленських: у КМДА вимагають притягнути винних до відповідальності Фото: facebook.com/AmiDPerov

Увечері в п'ятницю, 19 липня, забудовник ЖК "Тургеневъ" зніс двоповерхову садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22. Про це повідомив активіст Дмитро Перов. 

Коли стало відомо про знесення, на місце прибули представники КМДА, громадських організацій, а також поліція.

За словами Перова, активістів, які намагалися запобігти знесенню садиби, побили тітушки.

Поліція опитала екскаваторника, але нікого не затримали. На місці історичної пам'ятки тепер мають збудувати ЖК "Тургеневъ", — написав він.

садиба Зеленських
Фото: facebook.com/AmiDPerov

Активіст закликав киян прийти 20 липня о 20:00 до КМДА і принести фото будівель, парків, скверів, річок, що гинуть зараз у місті. Сам Дмитро збирається принести цеглу з садиби Зеленських. 

садиба Зеленських
Фото: facebook.com/AmiDPerov

У КМДА відреагували на знесення старовинної будівлі. Департамент охорони культурної спадщини закликає поліцію притягнути винних до відповідальності.

Шокуюча ситуація! Те, що наразі відбувається — зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності, — зазначила директорка департаменту Марина Соловйова.

За її словами, два дні тому Громадська організація "Спадщина Київ" подала до Департаменту охорони культурної спадщини пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння садибі Зеленських статусу пам'ятки. 

  • Садиба Зеленських була одним із найстарших будинків Шевченківського району. 
  • Ошатний дерев'яний, обкладений цеглою, будинок звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна.
  • У 1911 році власником садиби стає родина заможних міщан Зеленських. Вони проживали тут до 1915 року. 
  • З 2021 року садиба перебувала під загрозою знищення.

Нагадаємо, що наприкінці липня 2021 року будівельники почали демонтувати будинок, а на початку вересня до будівлі вже стягнули важку техніку. Тоді демонтаж вдалося зупинити.

У лютому 2024 року, попри накладений прокуратурою арешт, забудовник відновив роботи.

Щоб врятувати один із найстаріших будинків Шевченківського району, київські активісти створили петицію на сайті Київської міськради.

Київська влада підтримала петицію про збереження історичної садиби Зеленських. Департамент державного архітектурно-будівельного контролю звернувся до Мінвідновлення, щоб там перевірили будівельні роботи, які проводили у садибі під виглядом реконструкції. Проте міністерство не задовольнило прохання департаменту.

У липні 2024 року в Інституті нацпам'яті зазначили, що будівництво ЖК "Тургеневъ" у центрі Києва суперечить закону про деколонізацію.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації