У Києво-Печерській лаврі сканують пам’ятки: почали зі старовинної церкви

У Києво-Печерській лаврі сканують пам’ятки: почали зі старовинної церкви Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" стартували кілька діджитал-проєктів у сфері 3D-сканування та оцифрування. Мета — зберегти культурні пам'ятки, які можна втратити в умовах війни.

Росіяни мають на меті руйнування культурного спадку, щоб позбавити українців ідентичності й історичної пам'яті. Тому музейники хочуть зберегти історичний спадок для майбутніх поколінь.

У межах одного з діджитал-проєктів у Києво-Печерській лаврі вже розпочався процес 3D-сканування Троїцької надбрамної церкви. Вона побудована на початку 12 століття і є єдиною повністю збереженою давньоруською пам'яткою Лаври. Сканування церкви проводять попри риштування і незавершені реставраційні роботи на об'єкті.

Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

Отримані після сканування дані допоможуть відстежувати негативний вплив на пам'ятку від вибухових хвиль, а також контролювати і фіксувати деформаційні процеси — зсуви, просідання тощо. 

Завдяки скануванню фахівці також зможуть віртуально зберегти інформацію про мистецькі й архітектурні нюанси і популяризувати культурну спадщину України на міжнародному рівні. Про це повідомили на офіційній сторінці Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" у фейсбуці. 

Фото: фейсбук-сторінка Національного заповідника "Києво-Печерська лавра"

 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації